Bakad butternutpumpa med pesto, fetaost och ris

Recept med pumpa

Bakad butternutpumpa med pesto, fetaost och ris är en typisk hösträtt. Jag älskar att baka saker i ugn, och det är pumpa perfekt till. Man kan ta vilken sorts pumpa man vill. Det måste alltså inte vara butternut. Både halloweenpumpa, muscat eller hokkaido funkar fint. Här kan du läsa mer om olika pumpasorter.

I denna rätt skär jag pumpan i skivor och bakar sedan skivorna med pesto på. Beroende på hur tunt man skär skivorna blir de lite semi-knapriga tack vare oljan som hjälper till att fritera lite. Till det hela gör jag också en pumpapuré som adderar krämighet, ris som adderar tuggighet samt lite bacon, hasselnötter, grönkål och fetaost för knaprighet, sälta och smak. Det hela blir en härlig rätt som passar att servera både till helgen och som vardagsmat.

» Här hittar du fler goda recept med pumpa

Bakad butternutpumpa med pesto, fetaost och ris

Bakad butternutpumpa med pesto, fetaost och ris

För: 4 personer

Pestobakad pumpa:

4 skivor butternutpumpa
4 msk basilikapesto (1 msk per skiva)
2-3 msk matolja (ex rapsolja eller solrosolja)
salt, peppar

Pumpapuré:

300g butternutpumpa
2,5 dl vispgrädde
0,5 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar, vitlökspulver

Övriga tillbehör:

2 dl ris
1/2 paket bacon
40g grönkål
40g hasselnötter
150g fetaost

  • Skär ut fyra skivor på längden av pumpan som är cirka 8 mm tjocka. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och lägg på pumpaskivorna. Bred på peston och ringla över lite olja. Salta och peppra ett varv. Ställ in i 175°C på varmluft eller 200°C i vanlig ugn i 30–40 minuter.
  • Skala och tärna pumpan smått. Ha ner i en kastrull tillsammans med grädde och koka i cirka 15 minuter eller tills pumpan mjuknat och grädden reducerats till lite mindre än hälften. Rör om då och då. Kör pumpan slät med en mixerstav. Smaka av med en skvätt äppelcidervinäger samt salt, peppar och vitlökspulver. Ställ tillbaka på plattan och låt den koka ihop ytterligare om den är lös. Slå på lite mer grädde om den är för torr.
  • Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  • Skär baconet halvknaprigt och låt det svalna. Skär sedan till strimlor över kortsidan. Skär grönkålen till mindre bitar och stek sedan i baconfettet samt en extra klick smör. Skrapa av grönkålen i en skål när den mjuknat. Hacka och rosta hasselnötterna i en stekpanna med lite smör och salt.
  • Skeda ut purén på tallrikarna eller spritsa med hjälp av en spritspåse i mitten av tillriken. Lägg på riset på ena sidan och pumpaskivan på andra. Strössla över grönkål, bacon, fetaost och hasselnötter. Avsluta med några drag på svartpepparkvarnen.
Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.