Bakad fetaost med nektariner, rödlök, soltorkade tomater och mynta

Ugnsbakad fetaost

Alltså vilken supermumsig rätt! Bakad fetaost med nektariner, rödlök, soltorkade tomater och mynta är ju så gott att att smaklökarna gör volter i munnen. I alla fall i min mun. Detta goda tillbehör är väldigt enkelt att göra. Det kräver inte särskilt många ingredienser eller så mycket handpåläggning. Allt du behöver göra är att skära lök och nektarin till klyftor och hacka de soltorkade tomaterna. Sedan är det bara att ställa in det i ugnen. När fetaost värms upp blir det helt fenomenalt gott. Den blir tuggigare och lite av syrligheten försvinner.

Jag har inga problem att klämma en hel bit av denna ljuvligt bakade fetaost själv. Eftersom den är så försvinnande god får man beräkna lite själv hur många den räcker till, lite beroende på hur hungriga gäster man har samt vad man ska servera till. Har du en hel måltid där fetaosten serveras med kött och någon kolhydrat eller sallad till. Då bör det räcka att varje person får en halv bit ost. Det kan till och med räcka med en kvart.

Madeleine Landley

Som förrätt eller tillbehör

Jag gillar också att servera denna bakade fetaost som förrätt. Då räcker mängden nedan till fyra personer, och man serverar den bara precis som den är – utan något till. Ett annat sätt jag serverar denna rätt på är med couscous till. Då tar jag 3-4 dl couscous och dubblar receptet nedan så att alla får varsin bit fetaost på tallriken. Fetaosten blir alltså lite som huvudrollen i det hela och serveras med couscous. Även risoni är gott till.

Får du inte tag i nektarin eller persika – dessa finns ju trots bara under en begränsad period, då kan du alltid prova med äpplen som du skär i klyftor, eller så kvartar du fikon. Myntan är ett viktigt inslag i det hela och denna bör absolut komma från färsk mynta. I värsta fall från fryst mynta men aldrig från torkad – denna smakar ju te. Oljan jag ringla över (och under) brukar jag blanda; både olivolja samt olja från de soltorkade tomaterna. Då blir det hela mer smakrikt, plus att man tar tillvara på det som blir över från tomaterna. Denna olja är kanon att smaksätta i och att steka i.

» Här hittar du fler goda recept för ugnen

Bakad fetaost med nektariner, rödlök, soltorkade tomater och mynta

Bakad fetaost med nektariner, rödlök, soltorkade tomater och mynta

För: 4 personer som tillbehör eller 4 personer som förrätt

2 bitar fetaost (á 150g styck)
1 rödlök
8 bitar soltorkade tomater i olja
2 nektariner eller persikor
svartpeppar
15 blad färsk mynta
olivolja + olja från de soltorkade tomaterna

  • Ringla lite olivolja på en ugnsplåt eller liknande. Skölj av fetaosten och lägg i mitten.
  • Hacka de soltorkade tomaterna. Skär av ändarna på rödlöken och skär den till smaka klyftor på ledden mellan fäste och topp. Halvera nektarinerna, vrid bort kärnan och skär halvorna till klyftor.
  • Fördela ut soltorkade tomater, lök och persika runt om fetaosten. Ringla olivolja över det hela och gärna lite av olja från de soltorkade tomaterna. Dra över ett varv svartpeppar och ställ sedan in i 225°C på över- och undervärme i 30 minuter. Har du en ugn som gräddar ojämnt, vänd på plåten efter 15 minuter.
  • Strimla myntan och strössla ut över den färdigbakade fetaosten. Ringla eventuellt över lite extra olivolja om det behöver. Servera gärna med couscous som en komplett rätt; ta 3 dl couscous för 4 personer.
Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.