Bakad fetaost med vitlök, oliver, kapris och småtomater

Ugnsbakad fetaost

Jag måste ändå erkänna att jag avundas länderna runt Medelhavet. Framför allt Italien, Spanien och Grekland som har ett gäng fantastiska råvaror som tillverkas där, och som kan växa utan problem. Jag hade gärna haft både avocados, citroner och aprikoser växandes i trädgården, men nu får man istället skaffa sig ett växthus eller hoppas på en riktigt solig och varm sommar. Jag går och funderar på att plantera ett aprikosträd mot en solig vägg ute på landet, men det skulle inte förvåna mig om sorkarna käkar upp det…

På tal om de fantastiska råvarorna runt medelhavet. Detta recept på bakad fetaost med vitlök, oliver, kapris och småtomater är gott och enkelt att svänga ihop. Bakad fetaost är kanske inte något man gör så ofta, men att tillaga fetaosten i ugnen blir fantastiskt gott. Första gången jag insåg hur bra det blir var när jag gjorde detta recept på kyckling i ugn med fetaost, svamp och krämigt mos. Ofta är ju fetaosten ett tillbehör, men att ge osten huvudrollen är inte alls dumt. Kolla förresten också in detta recept på bakad fetaost med nektariner, rödlök, soltorkade tomater och mynta som passar bra på sommaren när nektariner finns att köpa.

Enkelt och gott

Detta recept kräver inte många ingredienser; tomater, vitlök och rödlök tar du färska av. Kapris och oliver tar du från burk. Tänk på att ta urkärnade kalamataoliver så slipper du krossa tänderna. Några drag på svartpepparkvarnen och några kvistar färsk timjan och middagen är fixad.

Hur äter man det hela då? Jag serverar antingen denna bakade fetaost som en egen liten förrätt. Då kan det räcka med att dela det hela på fyra (då kan du faktiskt också dela fetaosten till fyra innan den åker in i ugnen). Den passar också bra som ett tillbehör till något annat som en huvudrätt; exempelvis med en sallad och något animaliskt protein. Allra godast tycker jag det är att servera det hela till risoni eller couscous. Då kan behöva dubbla receptet för att det ska räcka till fyra personer. Receptet nedan är alltså för två personer som tillbehör (alltså en halva var) eller för 4 personer som en liten förrätt.

» Här hittar du fler goda recept med fetaost

Bakad fetaost med vitlök, oliver, kapris och småtomater

Bakad fetaost med vitlök, oliver, kapris och småtomater

För: 2 personer som tillbehör

150g fetaost
200g småtomater, ex romantica
1/2 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 dl stora kapris
1 dl urkärnade kalamataoliver
svartpeppar
några kvistar färsk timjan

  • Ringla lite olivolja på en ugnsplåt eller liknande. Skölj av fetaosten och lägg i mitten.
  • Skär av ändarna på rödlöken och skär den till smaka klyftor på ledden mellan fäste och topp. Finhacka vitlök och halvera småtomaterna.
  • Fördela ut lök, tomater, kapris och oliver runt om fetaosten. Strössla över vitlöken och ringla över olivolja. Dra över ett varv svartpeppar och ställ sedan in i 225°C på över- och undervärme i 30 minuter. Har du en ugn som gräddar ojämnt, vänd på plåten efter 15 minuter.
  • Strössla timjan över den färdigbakade fetaosten. Ringla eventuellt över lite extra olivolja om det behöver. Servera gärna med risoni som en komplett rätt. Ta då 1,5 dl risoni. Dubbla allt, inklusive risonin för 4 personer.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.