Bakad potatis med kronärtskockskräm, rökt skinka och dill

Enkel mat till vår och sommar

Det är lustigt hur det i ena stunden är kallt och mörkt, för att i nästa bli varmt och soligt. Det är nästan en av de bästa sakerna medSverige – kontrasterna. Det är också precis lika lustigt hur man blir sugen på helt olika saker beroende på vädret. När det är soligt och härligt vill jag ha lätt och somrig mat. Jag har förvisso inget emot att blanda in en gryta eller gratäng emellanåt även på sommaren. Dock vill jag helst ha mat för grillen och sånt som kan förberedas inomhus. Vi är trots allt solkatter hemma hos oss.

Denna rätt bestående av bakad potatis med kronärtskockskräm, rökt skinka och dill är en typisk vår- och sommarrätt. Den kräver inte någon avancerad tillagning mer än att baka potatisar. I övrigt är det bara lite lök som ska hackas och skinka som ska strimlas. Superenkel mat helt enkelt!

Så bakar man potatis

Potatis ska man inte baka i folie. Foliet man sveper in potatisen i är bara till för att hålla den varm efter tillagning. Bakar man potatisen i aluminiumfolie blir den kokt i foliet. Alltså ska man baka potatisen utan så att den får en fin och knaprig yta. Skalet är nästan det godaste med hela den bakade potatisen, så rengör potatisen noga så du kan knapra i dig det mumsiga skalet när den är bakad. Självklart kan man baka sina potatisar även på grillen. Det krävs egentligen ingen större insats att baka potatis i ugn, men kanske vill man ändå laga maten utomhus. Då behöver man en grill med lock.

Jag brukar baka potatisen minst en timme och sedan känna på den om den känns klar genom att klämma på den. Är den inte det bakar man den bara längre. Oftast brukar det behövas ungefär 1,5 timme för större potatisar. Det gör inget om potatisen blir överlagad. Däremot är en hård och underlagad bakpotatis inget vidare.

Dessa bakade potatisar toppar man med creme fraiche, hackad rödlök, färdig kronärtskockskräm på burk samt färsk dill och några drag på svartpepparkvarnen. Som tillbehör – om man inte bara vill äta den som den är förstås, serverar jag med skivad, rökt påläggsskinka eller kassler. Det passar även fint med kyckling eller kalkon till. Spana gärna in vintipset under receptet som passar fint till.

» Här hittar du fler härlig sommarmat

Bakad potatis med kronärtskockskräm, rökt skinka och dill

För: 4 personer

Bakad potatis med kronärtskockskräm, rökt skinka och dill

Bakad potatis:

4 bakpotatisar
salt

Topping:

400g rökt påläggsskinka eller kassler
1/2 rödlök
1 burk crème av kronärtskockor (á 130g)
1 dl creme fraiche
svartpeppar
1 knippe färsk dill

  • Gnugga potatisarna rena – du behöver inte torka dem – och nagga dem runt om med en gaffel. Låt potatisarna vara fuktiga runt om och salta på båda sidor. Lägg in på ett galler i ugnen på 225°C på över- och undervärme – inget folie runt potatisarna, då blir de kokta! Vänd potatisarna efter 30 minuter, efter efter 30 minuter igen, sedan två gånger efter 15 minuter.
  • Strimla skinkan och finhacka rödlöken. Blanda crèmen av kronärtskockor med creme fraiche och några drag på svartpepparkvarnen.
  • Skär ett kryss i bakpotatisen. Klicka på kronärtskockskrämen, strössla över rödlök och dekorera med dill. Servera med skinkan till.

Rekommenderat vin till: Les Fumées Blanches (22138)

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.