Bakad potatis med romsås och räkor

En riktig klassiker

Finns det något enklare och godare än bakad potatis? Rör ihop en god sås, backa potatisen – klart. Saknar man fler tillbehör är det bara att komplettera med grönsaker eller något protein. Detta recept på bakad potatis med romsås och räkor är lite av en klassiker.

Troligtvis har bakpotatis med denna typ av topping ätits sedan urminnes tider, så jag ska inte låtsas att jag är först ut med detta recept. Det kan till och med vara så att jag är sist? Oavsett är det en god och enkel middagsrätt som passar perfekt att svänga ihop på våren och sommaren. Helt enkelt när man vill äta något gott och enkelt.

Så bakar man potatis

Tänk på att potatis inte ska bakas i aluminiumfolie. Folie man sveper in potatisen i efter tillagning för att hålla den varm. Bakar man potatis i aluminiumfolie blir den kokt. All fukt som går ur potatisen blir då nämligen kvar där i istället för ut i ugnen. Alltså ska man baka potatisen utan folie så att den får en fin och knaprig yta. Skalet är nästan det godaste med bakad potatis, så gnugga potatisen ren och skrapa bort eventuella skavanker. Sedan är det bara att knapra i sig det smakrika och goda skalet när den är bakad.

Jag brukar baka potatisen minst en timme och sedan känna på den om den känns klar genom att klämma på den. Är den inte färdig bakar jag den bara längre. Oftast brukar det behövas ungefär 1,5 timme för större potatisar. För att baka den jämt kan man behöva vända den några gånger. Det gör inget om potatisen blir överlagad. Däremot är en hård och underlagad bakpotatis inget vidare kul. Gör gärna romsåsen i förväg och skala räkorna. Förvara i kylen och ta sedan fram när potatisen är bakad. Tänk på att det så klart inte måste vara just sån potatis man köper som ”bakpotatis”. Det går faktiskt lika bra med riktigt stora mjöliga potatisar.

» Här hittar du fler härlig sommarmat

Bakad potatis med romsås och räkor

Bakad potatis med romsås och räkor

För: 4 personer

4 bakpotatisar
1 dl färsk, hackad dill
1 liten rödlök
4 dl creme fraiche
170g röd caviar
salt, peppar
1 kg räkor med skal

  • Gnugga potatisarna rena – du behöver inte torka dem – och nagga dem runt om med en gaffel. Låt potatisarna vara fuktiga runt om och salta på båda sidor. Lägg in på ett galler i ugnen på 225°C på över- och undervärme – inget folie runt potatisarna, då blir de kokta! Vänd potatisarna efter 30 minuter, efter efter 30 minuter igen, sedan två gånger efter 15 minuter.
  • Hacka dill och finhacka rödlök. Blanda med creme fraiche och caviar. Smaka av med svartpeppar och eventuellt en nypa salt.
  • Tina räkorna i ljummet vatten och skala dem. Skär ett kryss i potatisen, klicka i röran och strössla över räkor.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.