Bakad rödbeta med potatispuré, linser, fetaost och hasselnötter

God vegetarisk mat

För några månader sedan fick jag i uppdrag att ta fram ett recept med pesto. Pesto är en smidig ingrediens eftersom den är färdig och bara kan klickas på det man vill. Det allra vanligaste användningsområdet för pesto lär nog vara i pasta eller till kyckling, men eftersom det finns alldeles för få recept på god vegetarisk mat tyckte jag att det var dags för ett sådant.

Bakad rödbeta med pestoReceptet jag tog fram till själva uppdraget var med bakad vitkål (du hittar det om du söker efter det i sökfältet). Jag ville dock prova lite olika varianter för egen del, så på det viset kom detta recept på bakad rödbeta med potatispuré, linser, fetaost och hasselnötter till. Rödbetor är himla gott att laga i ugnen – det är nästa då de kommer till sin allra bästa rätt. De behöver lite fett för att inte blir för torra så jag bara dessa rödbetor med både pesto och lite olja. Jag bakar mina rödbetor i en form för amerikanska muffins, men man kan så klart också laga dem liggandes i en helt vanlig ugnsform.

Festlig vego när man har gäster

Till den bakade rödbetan serverar jag också en len potatispuré, linser, finhackad rödlök, fetaost och hasselnötter – det hela blir en underbar kombination av smaker och texturer. Kan du inte få tag i puylinser, vilket de spräckliga linserna också kallas, kan du byta mot svarta belugalinser. Jag beställer mina spräckliga puylinser från Råvarubutiken där de säljs som mörkgröna linser Du Puy. På senare tid har också Hemköp börjat sälja puylinser igen under namnet Melerade linser.

Detta recept är typisk festlig vego som passar att bjuda på när man har gäster. Purén kan du göra i förväg och värma på. Hasselnötterna rostar man också i förväg, medan man hackar rödlöken och förvarar i kylen. Rödbetorna kan man också baka klart och sedan varmhålla under folie på låg värme i ugnen – se dock till att de inte blir torra. När gästerna kommer är det bara att montera rätten och avnjuta. Eftersom denna rätt innehåller grädde och fetaost blir den lakto-vegetarisk, men byter man mot vegansk fetaost och vegetabilisk grädde blir den helt vegetariskt och vegansk. Här hittar du fler goda recept på festlig vegetarisk mat

Bakad rödbeta med potatispuré, linser, fetaost och hasselnötter

För: 4 personer

Bakad rödbeta med potatispuré, linser, fetaost och hasselnötter

Pestobakad rödbeta:

4 rödbetor (á ca 100-115g styck)
8 msk basilikapesto (2 msk per beta)
4 msk matolja (ex rapsolja eller solrosolja)
salt, peppar

Potatispuré:

500g mjölig potatis
1 dl vispgrädde
1-2 dl vatten
0,5 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar, vitlökspulver

Övriga tillbehör:

1 dl spräckliga linser (pyulinser)
1/4 röd lök
40g hasselnötter
150g fetaost

  • Skala och skär varje rödbeta till fyra kvartar mellan topp och fäste så de blir till fyra klyftor. Ställ varje rödbeta i en form för amerikanska muffins och klick på peston. Ringla över lite olja och salta och peppra ett varv. Ställ in i 175°C på varmluft eller 200°C i vanlig ugn i 40-50 minuter.
  • Skala och skär potatisen till bitar. Ha ner i en kastrull med saltat vatten och koka i 10 minuter eller tills de mjuknat. Slå av vattnet och pressa eller mosa potatisen. Ställ tillbaka på plattan och rör ihop med grädde. Ha i vatten tills det blir lagom konsistens. Smaka av med en skvätt äppelcidervinäger samt salt, peppar och vitlökspulver.
  • Sjud linserna i 15-20 minuter i saltat vatten. Slå av vattnet från linserna genom ett durkslag. Blanda linserna med finhackad rödlök.
  • Hacka och rosta hasselnötterna i en stekpanna med lite smör och salt.
  • Skeda ut purén på tallrikarna eller spritsa med hjälp av en spritspåse. Lägg på linserna på sidan av tallriken. Lägg på rödbetorna och strössla över smulad fetaost och hasselnötter. Servera gärna med lite extra färsk pesto på toppen.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.