Bakad spetskål med rotselleripuré och linser

Recept på festlig vego

Vitkål är en smart ingrediens som är i säsong en stor del av året. Anledningen till det är att den håller länge om den förvaras svalt och mörkt. Den kan också skördas ganska sent. Spetskål i sin tur är den spetsigare släktingen till vitkål. Den är inte i säsong lika länge men ack så god.

Spetskålen är precis som namnet antyder spetsig, lösare knuten och har en lite mildare smak. Bladen är också lite mjukare och följsammare. Bakad spetskål är en riktig favorit hemma hos oss. Denna blir underbar när man bakar den i ugnen, halverad eller skuren till kvartar. Jag brukar ofta göra en sås som jag ringlar över bestående av fett och smaksättare. Jag blandar ofta smör och olja för smakens skull och smaksätter med allt ifrån citron och senap till örter och chili.

Vad kan man göra med oljan från soltorkade tomater?

Vi äter ganska mycket soltorkade tomater hemma hos oss – både såna man köper i butik och soltorkade tomater som man gör själv i ugnen. Det är ju så gott! Oljan som bli över när tomaterna är slut är perfekt att använda till matlagningen. Jag använder den ofta att steka i, att ringla över ugnslagad potatis eller som bas i en vinägrett. Oljan som blir kvar från de soltorkade tomaterna är också perfekt att använda när man ska bara kål i ugnen!

Till detta recept på bakad spetskål med rotselleripuré och linser smaksätter jag spetskålen med smör, soltorkad tomatolja, senap, lökpulver samt salt och peppar. Sedan smular jag över fetaost. Till den bakade spetskålen, som blir lite köttig och tuggig, passar det bra med en len rotselleripuré och en knaprig topping bestående av grön paprika, orange paprika, kapris, röd lök, chili, dill, hackad mandel, svarta sesamfrön. Eftersom paprikan är orange och grön valde jag en gul chilifrukt för färgens skull. Du kan självklart ta den färg på chilin du får tag i. den orange paprikan adderar sötma medan den gröna adderar lite beska och gröna toner. Nötterna och fröna adderar knaprighet.

Puylinser

Om du inte kan få tag i…

Kan du inte få tag i spetskål kan du använda vanlig vitkål. Tänk på att välja ett ganska litet vitkålshuvud så blir inte klyftorna så långa. Ett smart knep är också på att skaka ut vitkålsklyftorna lite lätt på plåten så att bladen separerar en aning. Då blir kålen jämnare bakad.

Kan du inte få tag i puylinser, vilket de spräckliga linserna också kallas, kan du byta mot svarta belugalinser. Jag beställer mina spräckliga puylinser från Råvarubutiken där de säljs som mörkgröna linser Du Puy. På senare tid har också Hemköp börjat sälja puylinser igen under namnet Melerade linser.

*Har du inga soltorkade tomater att sno olja från? Då kan du byta mot rapsolja eller solrosolja. Eller varför inte en smaksatt olja? Detta recept görs med vispgrädde, fetaost och smör vilket gör det lakto-vegetariskt. Byter du mot en vegansk ost, vegetabilisk grädde och ett vegetabiliskt smör (kolla exempelvis in Vegan Block som både har god smak, beter sig bra vid stekning och består av bra fetter) blir receptet helt vegetariskt och veganskt.

» Här hittar du fler festliga vegorecept

Bakad spetskål med rotselleripuré och linser

Bakad spetskål med rotselleripuré och linser

För: 4 personer

Bakad spetskål:

1 spetskålshuvud
50g smör
1 dl soltorkad tomatolja*
2 tsk senap
0,5 tsk lökpulver
salt, peppar
150g fetaost

Knaprig topping:

1/2 grön paprika
1/2 orange paprika
2 msk kapris
1/2 röd lök
1/2 gul chili
1 msk hackad dill
0,5 dl hackad mandel
1,5 msk svarta sesamfrön

Rotselleripuré:

2 potatisar
500g rotselleri
1-2 dl vispgrädde
salt, peppar

Puylinser:

1 dl pyulinser
1 liter vatten
0,5 tsk grönsaksbuljong
1 msk rapsolja eller solrosolja

  • Skär spetskålen till fyra kvartar på längden. Ringla lite olja i en ugnsform och lägg ner spetskålen med den skurna sidan uppåt. Smält smöret i micron och rör ihop med olja från soltorkade tomater senap och lökpulver. Ringla oljan över spetskålen. Salta och peppra ett varv. Ställ in formen i 150°C eller 175°C på över- och undervärme i 10 minuter. Ta ut och vänd på hålen så utsidan kommer uppåt. Bara i 10 minuter till. Ta ut formen och vänd på kålen och smula över fetaosten. Baka klart i ytterligare 10 minuter (totalt cirka 30 minuter).
  • Kärna ur och hacka paprikorna. Hacka kapris, röd lök, chili och dill. Ha ner allt i en skål. Grovhacka mandeln och rosta den på medeltemperatur i en stekpanna med en liten skvätt matfett. Dra över ett varv salt och ha ner sesamfröna när mandlarna börjar få lite färg. Blanda nötterna med grönsakshacket.
  • Skala och tärna potatis och rotselleri. Ha ner i en kastrull med saltat vatten och koka i cirka 10-15 minuter. Slå av vattnet och kör rotsakerna slätt tillsammans med grädde – ha i lite i taget till lagom konsistens. Smaka av med salt och lite peppar.
  • Koka upp en kastrull med vatten och buljong. Ha i linserna när det börjat koka, dra ner värmen och låt dem sjuda i 15 minuter utan lock. Slå av linserna i ett durkslag. Blanda linserna med lite olja och en nypa salt.

Rekommenderat vin till: Dimension Chardonnay (5006)

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.