Bakad vitkål med pesto, fetaost, linser och nötter

Råvaror i säsong

Detta recept på bakad vitkål med pesto, fetaost, linser och nötter är en festlig och lakto-vegetarisk middagsrätt som bjuder på massor av goda smaker och texturer. Jag använder gammal hederlig vitkål som jag bakar i ugnen med örtpesto basilika, lite extra olja och ströbröd. De tre ingredienserna tillsammans ger både en fin textur och en härlig smak.

När man vill äta i säsong är kål en råvara fått ett stort uppsving på senare tid. Allt som oftast talas det om spetskål, men precis som färsk vitkål är spetskål bara i säsong en kortare period. Vitkål däremot är i säsong hela vinterhalvåret och går bra att spara länge om det ligger svalt. Men, hur är det då med den vanliga vitkålen? Kan man göra något kul med den? Självklart! Vitkål är en spännande ingrediens som passar i så mycket mer än coleslaw och pizzasallad. Särskilt när den samsas med rätt ingredienser.

Örtpesto från Sverige

Svegro ÖrtpestoPeston, som i denna rätt står för mycket av smaken, är en underskattad ingrediens som passar bra i såväl vardagsrätter som i festligare anrättningar. Färdig pesto är ju också en ingrediens som förenklar matlagningen eftersom man bara behöver öppna en burk och i ett nafs ha en god smaksättare. Jag har en god vän som här om dagen sa till mig ”jag såg i dina recept att du brukar köpa bearnaisesås och inte slå den själv – det är så befriande att se att någon som jobbar med mat hela dagarna även tar genvägar”. I ärlighetens namn gillar jag genvägar – i alla fall så länge det inte är på bekostnad av något annat. Visst kan jag svänga ihop en pesto om det behövs, men jag låter hellre proffsen göra jobbet och kan själv lägga krut på de övriga ingredienserna.

Har du förresten tänkt på att mycket av den pesto som finns i butik både är importerad och innehåller konserveringsmedel för att hålla länge? Efter att ha inspekterat ett antal innehållsförteckningar kan jag också konstatera att flertalet pesto-sorter även innehåller ägg och socker – två ingredienser som knappast hör hemma i en pesto!

Utan tillsatser eller socker

När jag handlar mat är två saker viktiga för mig; dels att produkten inte innehåller en massa onödiga tillsatser – framför allt inte socker. Jag väljer också alltid svenskproducerade råvaror när det går. Jag vill gärna att produkterna ska transporteras så kort som möjligt och inte kräva att man skövlar viktiga marker för att odla på. I Sverige råder också hårda regelverk kring produktion samt användning av bekämpningsmedel, antibiotika osv. Jag tycker att det är viktigt.

Är det viktigt för dig också? Då ska jag ge dig ett litet tips. Denna maträtt har jag lagat med Svegros örtpesto. Det är också förklaringen till att det överst står att detta recept är ett samarbete. Svegro undrade om jag ville testa och berätta om deras produkter – och det gör jag med största nöje! Deras värderingar och tankesätt kring hur man ska driva produktionen går nämligen mycket hand i hand med det jag prioriterar; att det är svenskodlat, nära och hållbart. Att tänka på det här viset tror jag är något som bara blir viktigare och viktigare hela tiden.

Pesto med solroskärnor

Svegro ÖrtpestoSvegro har idag tre kylda pestos med basilika, grönkål och koriander. Alla görs med örter och blad från de ekologiska odlingarna på Färingsö utanför Stockholm. Pestona är kallrörda vilket gör att smakerna behålls och att det smakar färskare och lite grönare.

Så vad innehåller då denna pesto? En burk basilikapesto innehåller rapsolja, basilika, västerbottensost, solroskärnor, persilja, vitlök, salt och peppar. Alltså inga tillsatser, socker eller konserveringsmedel. Till en burk örtpesto använder man faktiskt också två krukor med färska ekologiska örter – en hel kruka basilika och en hel kruka persilja till basilikapeston. Tack vare att peston görs på solrosfrön kan även nötallergiker äta den. Svegros örtpesto finns i dagsläget att köpa hos ICA och Mathem. Här finns fler recept med Svegros örtpesto.

När du lagar denna härliga vego-rätt, tänk på att välja ett ganska litet vitkålshuvud så blir inte klyftorna så långa. Ett smart knep är också på att skaka ut vitkålsklyftorna lite lätt på plåten så att bladen separerar en aning. Då kommer den goda peston in mellan bladen mer samt att kålen blir jämnt bakad. Gillar eller tål du inte hasselnötter kan du byta mot rostade solrosfrön – precis som i peston. För ett glutenfritt recept tar du glutenfritt ströbröd på vitkålen.

» Här hittar du fler goda vegetariska recept

Var med och tävla på instagram!

Madeleine Landley med Svegro ÖrtpestoVill du testa Svegro örtpesto? Nu kan du vara med och tävla på instagram. Tävlingen är enkel! Allt du behöver göra är att gå till instagram och berätta i kommentarsfältet under Svegro-bilden:

Vad blir du sugen på att laga med Svegro Örtpesto?

De 10 bästa svaren vinner 3 presentcheckar vardera till örtpeston. Tävlingen pågår t.o.m. fredag 29 november och vinnarna kontaktas på instagram.
» Klicka här för att komma till instagram och tävla.

Bakad vitkål med pesto, fetaost, linser och nötter

För: 4 personer

Bakad vitkål med pesto, fetaost, linser och nötter

Pestobakad vitkål:

800g vitkål
1 burk basilikapesto (á 140g)
4 msk matolja (ex rapsolja eller solrosolja)
salt, peppar
4-6 msk ströbröd

Amandine- och morotspuré:

250g amandinepotatis
250g morötter (2 st)
1 dl vispgrädde
1-2 dl vatten
0,5 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar, vitlökspulver

Övriga tillbehör:

1 dl spräckliga linser (pyulinser)
1/4 röd lök
40g hasselnötter
150g fetaost

  • Halvera vitkålshuvudet och skär fyra klyftor på cirka 200 gram vardera. Ringla lite olja på en plåt och lägg på vitkålsklyftorna. Blanda 4 matskedar basilikapesto med 4 matskedar olja. Skeda över pesto-oljan på klyftorna och salta och peppra ett varv. Ställ in i 175°C på varmluft eller 200°C i vanlig ugn i 20 minuter. Ta ut och vänd klyftorna och pudra över ett lager ströbröd. Baka klyftorna i ytterligare 15-20 minuter.
  • Skala och dela potatisen. Gnugga morötterna rena och skär dem till bitar. Ha ner allt i en kastrull med saltat vatten och koka i 15 minuter. Slå av vattnet och kör rotsakerna slätt med en mixerstav tillsammans med grädden. (Amandine är en fast potatis, så mixa inte längre än nödvändigt, annars blir den lätt klistrig.) Ha i vatten tills det blir lagom konsistens. Smaka av med en skvätt äppelcidervinäger samt salt, peppar och vitlökspulver.
  • Sjud linserna i 15-20 minuter i 1 liter saltat vatten. Slå av vattnet från linserna genom ett durkslag. Blanda linserna med finhackad rödlök.
  • Hacka och rosta hasselnötterna i en stekpanna med lite smör och salt.
  • Skeda ut purén på tallrikarna eller spritsa med hjälp av en spritspåse. Lägg på linserna på tallriken.

Receptet på bakad vitkål med pesto, fetaost, linser och nötter är ett sponsrat samarbete med Svegro.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.