Bakade småpotatisar med creme fraiche och örter

Ett annorlunda tillbehör till kött, fisk, fågel eller vego

Med de rätta tillbehören kan man verkligen lyfta vilken middag som helst. Och en lunch också, för all del. Jag är ju lite av en matig sallads-människa, men ibland är det ändå gott med något vanligt som ris eller potatis. Mmmm potatis. Dessa bakade småpotatisar med creme fraiche och örter är enkla att göra och lagas på precis samma sätt som bakpotatis. Enda skillnaden är att de är mindre.

Många bakar sin potatis i folie. Sluta omedelbart! Min gissning är att det blivit en miss någonstans. Kanske har folk någon gång sett bild en på en bakad potatis som ligger i folie och inte hajat att det är för att potatisen ska hållas varm. Foliet ska alltså inte ha någon som helst inblandning i tillagningen. När potatis läggs i ugnen i folie bakas den inte – den kokas. Folien gör nämligen att potatisen blir saggig och kokas i sin egen fukt. Det man är ute efter är ju en frasig och härlig bakpotatis med en rostad yta och massor av smak. Massor av smak blir det nämligen när man bakar potatis på rätt vis.

Hur bakar man den bästa potatisen?

Hur är då det rätta viset att baka potatis? Ja, enligt min metod sköljer man först potatisarna så de blir rena – man ska nämligen äta det knapriga, fina skalet också. Sedan naggar man potatisen runt om med en gaffel eller en tandpetare – en gaffel är enklast. Då kan överflödig fukt och luft sippra ut i ugnen. Därefter kan man antingen lägga in potatisen i ugnen, eller så saltar man den först runt om – den ska fortfarande vara blöt så att saltet fäster. Den salta ytan gör potatisen lite torrare och ger den god smak. Kom fortfarande ihåg – skalet ska ätas.

Lägg in potatisen på ugnens grillgaller eller på en plåt. Baka stora potatisar i 1,5 timme och små i cirka 40-45 minuter. Vänd på dem efter halva tiden. Stora bakpotatisar brukar jag vända två gånger efter 30 minuter och sedan efter 15 minuter. Då blir den jämnt bakad om man har en vanlig ugn. Ta ut potatisen, skär ett kryss när den svalnat lite och tryck till. Ska den hållas varm länge kan man lägga den i aluminiumfolie. Servera med smör, gräddfil, creme fraiche eller en god sås. Svårare än så är det inte.

Dessa bakade små potatisar serverar jag med creme fraiche och örter. Ta de örter du gillar eller prova med timjan, persilja och gräslök som i detta recept. Libbsticka och dill är också himla gott till potatis. Servera potatisarna till dina favorittillbehör – kött, fågel, fisk eller vego. Kanske skaldjur? Varför också inte en god sås? Välj vegetabilisk creme fraiche för ett helt vegetarisk och veganskt recept.

» Här hittar du fler recept på goda tillbehör

Bakade småpotatisar med creme fraiche och örter

Bakade småpotatisar med creme fraiche och örter

För: 4 personer som tillbehör

10-12 mindre, fasta potatisar (ca 1 kg)
salt
1,5 dl creme fraiche (eller iMat Fraiche)
färska örter, ex timjan, persilja och gräslök

  • Gnugga potatisarna rena och lägg dem på en ugnsplåt. Salta på den blöta ytan och baka sedan i 40 minuter i 225°C på över- och undervärme. Vänd på dem efter halva tiden.
  • Skär kryss i de färdigbakade potatisarna och lägg dem i en skål. Klicka en liten klicka på creme fraiche på potatiskryssen och strössla över lite färska örter samt några drag på svartpepparkvarnen.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.