Bakpotatis med räkröra

Bakpotatis med räkröra

Rätt som det är blir man sugen på en gammal klassiker – som bakpotatis med räkröra. För mig är bakad potatis en riktig 80-talsrätt. Antagligen för att vi åt det en hel del på den tiden. I och med gi-metodens intåg började folk rynka på näsan åt potatis, och gamla enkla recept föll i glömska. Dock ska man inte underskatta bakad potatis, för det är både gott, enkelt och så somrigt.

På sommaren vill åtminstone jag ha snabblagade recept som går snabbt och fixa och som gärna kan förberedas. De varma sommardagarna vill man kanske heller inte vill så stora mål mat utan äta lite lättare. Saknar man ändå något på tallriken passar denna bakpotatis med räkröra också bra att servera med exempelvis stekt eller grillad lax.

Så bakar man potatis Så bakar man potatis

Många bakar sin potatis i folie. Sluta med det bums! Potatis bakar man som den är direkt på gallret i ugnen. När man lägger den i folie kokas den istället och skalet blir saggigt och trist. Skrubba potatisen ordentligt innan den åker in i ugnen. När potatisen sedan är klar kan man också äta det goda skalet som nu blivit knaprigt och smakrikt. Det är ju också här den mesta av smaken sitter! När potatisen är färdigbakad lägger du den i foliet så den håller värmen och blir tjusig på tallriken.

Gör räkröran i förväg och klicka upp i potatisen när det är dags att äta. Vill man hellre ha exempelvis kräftstjärtar eller lax i sin röra funkar det precis lika bra med det.

» Fler somriga recept hittar du här

Bakpotatis med räkröra

För: 4 personer

Bakpotatis med räkröra

Bakpotatis:

4 bakpotatisar
0,5-1 dl flingsalt

Räkröra:

1 burk räkor i lake (cirka 170g)
10 cm purjolök
1 stort knippe dill
2 dl creme fraiche
2 msk majonnäs
1/2 burk röd rom
peppar

1. Gnugga potatisarna rena och torka av dem. Fördela ut flingsalt i en ugnsfast form och lägg ut potatisarna. Baka dem i 225°C i 60 minuter. Vänd på dem efter halva tiden.

2. Slå laken av räkorna och blanda dem med tunnskivad purjolök, hackad dill och creme fraiche. Vänd i rommen sist och smaka av med peppar. Skär ett snitt i potatisarna och klicka på räkröran.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.