Bananpannkakor till efterrätt
Sluta tramsa med sylten och prova denna underbara Aceto Balsamico di Modena med björnbär. Dessa pannkakor blir söta trots att de inte innehåller något socker. Bananer har helt enkelt den effekten på hela anrättningen. Tillsammans med balsamicon får det hela ett härligt lyft med lätt syrlighet och mogna björnbär. Fantastiskt gott!
De här bananpannkakorna är inte som andra bananpannkakor. I vanliga fall mosar man bananerna och har ner i smeten, men jag valde istället att skiva dem rakt ner i stekpannan och sedan slå på pannkakssmeten. Det var lite trixigare än vanligt att vända pannkakorna, men ingen oro – det finns två knep.
Så lyckas man med dessa pannkakor
Är du en duktig pannkakstrixare vänder du pannkakorna i luften. Tro mig, det är faktiskt inte svårt. Se bara till att pannkakan är helt loss ifrån stekpannan och ta sedan lite fart och skicka runt den framåt. Gör det gärna över diskbänken så att den inte hamnar på golvet om det går åt fanders…
Besitter man inte de allra kungligaste pannkakstrixen kan man vända pannkakorna med hjälp av en upp och ned-vänd tallrik. Sätt tallriken över pannan, vänd runt och ställ tillbaka stekpannan på plattan. Skaka försiktigt tillbaka pannkakan med den stekta sidan uppåt. Det är viktigt att det är ordentligt i smör i pannan (inget behövs i smeten) för att bananerna inte ska fastna. Vill man ta en hälsosammare approach byter man halva mängden vetemjöl mot proteinpulver. Toppa pannkakorna med vispad grädde och den underbara björnbärsbalsamicon från Foglia. Va, kan man ha balsamico på sina pannkakor, undrar du kanske nu? Självklart!
Sylt blir väldigt sliskigt och innehåller en massa onödigt socker. Med den här balsamicon får man istället lagom med sötma och en läcker syrlighet som lyfter anrättningen. Det blir helt enkelt som pannkakor för vuxna. Vill man inte ha balsamico med just björnbär finns de även i smakerna hallon och med granatäpple.
Bananpannkakor med grädde och björnbärsbalsamico
Bananpannkakor:
2 ägg
3 dl mjölk
1,5 dl vetemjöl
2 tsk salt
3-4 bananer
smör till stekning
Tillbehör:
3 dl vispgrädde
björnbärsbalsamico
1. Vispa ihop ägg, mjölk, vetemjöl och salt i en bunke.
2. Hetta upp en stekpanna med smör. Skiva i banan och slå på smeten. Se till att det är smet ytterst mot kanten så håller de ihop bättre. Stek pannkakan gyllene och vänd den sedan (se tipsen ovan). Stek på andra sidan och skaka av pannkakan direkt på tallriken. Servera med vispad grädde, björnbärsbalsamico och ett litet glas med mörk rom.
Rekommenderad dryck till pannkanorna:
Ron Barceló Gran Añejo (nr 578) 245:-

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Mmm, det låter faktiskt gott med balsamico på pannkakor!