Basilikafrallor med surdeg och dinkel

Dags att baka enkla bullar

Ibland tar min inre bagare över och gör att det börjar klia i nyporna. Jag är ingen bagare, och är inte ens särskilt bra på det – men jag önskar att jag var det. På den gamla goda tiden lyckades jag alltid med bedriften att ta död på jästen. Kanelbullarna blev platta och stenhårda och var lika bra att kasta i sopen. Det gick helt enkelt inte att lita på mitt temperaturfinger som skulle avgöra om det var fingervarmt.

Investera i en digital mattermometer

På senare tid har jag investerat i en digital mattermometer. För någon hundralapp kan jag utan minsta ansträngning ta reda på om degvätskan är lagom varm. Perfekt! Inga döda degar här inte. Däremot sitter det fortfarande i, vilket gör att jag alltid blir larvigt glad när jag ser att degen faktiskt jäser där under bakduken. Det är nästan magiskt att se hur en liten klump kan förvandlas till en luftig och fin bröddeg.

Baka med Dinkel

Ofta blandar jag flera mjölsorter och har därför aldrig bakat med enbart dinkel. Dinkelmjöl är smakrikt och har en högre halt fibrer. Något som varit populärt bland brödälskande GI-ätare. Dinkelmjöl suger upp mer vätska än vanligt bröd och blir lätt torrare. Ta därför lite mjöl i taget för att se när degen är mättad.

Färdig surdeg

De här bullarna är för övrigt bakade med färdig surdeg – min nya favorit när man har bråttom. Två sorter finns, vete och råg. Båda är riktigt goda och riktig enkla att använda.

Basilikafrallor med surdeg och dinkel

8 frallor

Basilikafrallor med surdeg och dinkel

12g jäst (1/4 paket)
2,5 dl vatten
1/2 burk vetesurdeg (75g)
1 msk mörk sirap
2 tsk salt
1 msk basilikaolja
6 dl dinkelmjöl med fullkorn
1 kruka basilika

1. Smula ner jästen i en skål. Värm vattnet till 37° och slå det på jästen. Vispa ihop och ha sedan ner rumstempererad surdeg, sirap samt salt.

2. Ha i oljan och sedan ner mjölet. Knåda ihop allt och sedan ytterligare cirka 15 minuter för hand. Låt jäsa under bakduk ca 2 timmar.

3. Platta ut degen och strössla ut strimlad basilika ovanpå. Rulla ihop degen och knåda sedan försiktigt ihop och forma till en tjock rulle. Skär till 8 bitar som sedan formas till en bulle vardera. (Vik in degen undertill så att bullarna spricker på ovansidan så blir de extra fina.)

4. Lägg ut bullarna på en mjölad bakduk och lägg en bakduk ovanpå. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.

4. Värm ugnen med baksten i till 250° (ej på snabben). Lägg in bullarna på stenen, spruta in rikligt med vatten och sänk värmen till 200°. Grädda sedan bullarna i ca 25 minuter.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.