Bästa bjudmaten till sommaren

Enkla recept som passar gäster och grill

Sommar, sol, gäster och god mat. Är ändå inte sommaren ett ypperligt tillfälle att bjuda över vännerna på trevlig sommarmiddag? Det tycker i alla fall jag. Under sommarhalvåret går grillen varm hos oss. Under den tiden blir alla möjliga goda recept till. Jag älskar att grilla men får av någon konstig anledning nästan alltid mota bort någon envis karl som tycker sig känna till bättre hur man hanterar grillen. Men, med en matbloggare i huset får de minsann hålla sig. Vem vet, kanske är det för att de hellre vill stå där ute i solen än att stänga in sig i köket.

Madeleine Landley Paella Bästa sommarmaten att bjuda på

När man ska ha gäster är det inte alltid helt enkelt att komma på vad man ska laga. Det bör ju vara festligt men utan att vara allt för krångligt. Man vill ju ändå hinna umgås med sina gäster när de är där – inte stå och slava i köket. Dessutom ska maten vara somrig och härlig. Att hänga vid grillen med gästerna är ett bra sätt att umgås. Maten blir lagad och man har trevligt under tiden. Har man fullt upp kan gästerna dessutom hjälpa till att sköta grillen. Här hittar du massor av grillrecept.

Mat som kan förberedas

Ett smart sätt att lägga upp det hela är genom att välja mat där delar förberedas eller laga sig själva utan att man behöver se till den hela tiden. Resten lagar man klart på grillen. Såser och sallader gör man med fördel i förväg – till och med redan på morgonen. Saker som gratänger och rostade rotsaker kan gott sköta sig i ugnen under tiden som köttet lagas. En sak som också är fin med typisk sommarmat är att den inte behöver serveras varm. Ljumma rätter går nämligen precis lika bra. Man vill kanske visserligen inte ha en kall köttbit, men andra anrättningar som lax och skinka går bra att servera kalla. Likaså sallader med allehanda nötter, fröer och spannmål kan ätas ljumna.

Nedan bjuder jag på 9 goda och festliga recept som passar att bjuda på under sommaren. Under dessa hittar du också tre goda och somriga förrätter samt tre desserter.

» Ännu fler recept på sommarmat hittar du här

Bästa bjudmaten till sommaren

3 somriga förrätter

3 somriga desserter

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.