Bästa grytorna i januari och februari

Vilka grytor passar bäst i januari och februari?

Januari och februari är ganska tråkiga, sega månader. I alla fall om du frågar mig. Det händer inte så mycket, det är ganska mörkt och det känns mest som om man bara jobbar och jobbar. Vi brukar ofta åka utomlands i januari, men i år blir det naturligtvis annorlunda.

Madeleine Landley dukarNär man bara jobbar och försöker ta sig igenom det värsta mörkret är det få rätter som passar så bra som grytor. En gryta är värmande, vilket passar bra för både kropp och knopp. Att en gryta är typisk comfort food, som det kallas på engelska, är alltså inte så konstigt – sån här mat mår man mentalt bra av. Av en gryta kan man också laga en stor omgång som man bara värmer på. Gör man en mer neutral kryddning från början kan man sedan komplettera med andra kryddor dagen efter för att få variation. Man kan också göra en gryta med klar sås första dagen för att andra dagen röra i grädde eller crème fraiche. Tillbehören går naturligtvis också att variera; Servera med potatis, ris, pasta eller tortillabröd. Serverar du med tortillabröd kan du gott addera lite extra chili så det blir en hetare rätt och lite mer likt en chiligryta.

Grytor passar både till vardag och helg

Grytor är ju förstås inte något som passar till vardag. Kompletterar man med goda tillbehör, dukar fint, tänder lite ljus och matchar maten med ett gott rödvin blir det hela snabbt en festlig och god helgrätt. Ett av mina absoluta favorittillbehör till grytan är dessa saltrostade frön och nötter. Är man nötallergiker byter man bara nötterna mot enbart frön.

De råvaror som är i säsong i januari och februari är lök, rotsaker och olika sorters kål. Potatis, morötter, kålrot, rotselleri, brysselkål och grönkål är således några av de rotsaker och grönsaker som är perfekta att frossa i. Även pumpa och äpple kan man passa på att njuta av. Kött är så klart alltid i säsong, och så även vilt och fisk. Det hela kompletterar man enkelt med ingredienser från torrskafferiet och frysen.

För den som gillar recept på grytor

Boken från Landleys kök: Grytor – lättlagat till vardag och helg insidaI höstas kom min kokbok som heter Grytor – lättlagat till vardag och helg. I denna hittar man 50 olika recept på grytor och passande tillbehör som är anpassade efter säsong. Några av de recept man inte får missa är Decembergryta med julskinka, grönkål, jordärtskocka och aprikoser samt den härliga Laxgrytan med röd curry och kokosmjölk. Men, dessa hittar du som sagt bara i boken.

Det kan som sagt kännas lite tungt och mörkt så här års. Men du, glöm inte att ljuset har vänt och vi är på väg åt rätt håll! Snart är det dags för härliga vår-rätter, men tills dess kommer här de bästa grytorna i januari och februari som går att hitta i Landleys kök.

Mina bästa tips när du lagar en gryta

  • Gör gärna grytan i förväg – till och med dagen innan. Då får smakerna får gå ihop ordentligt och grytan blir ännu godare. Gryta är trots allt den perfekta matlådematen.
  • När du lagar med kött; bryn det gärna innan du har ner det i grytan. När man bryner får köttet en yta som ger god smak. Bakdelskött är perfekt till grytor men behöver ofta längre tid i grytan eftersom det är muskler som fått jobba hårt, vilket ger ett kött med grövre fibrer. Skippa gärna filéer och andra fina detaljer när det kommer till gryta – dessa passar bättre till andra saker. De grova bitarna är de som ger bäst utdelning i grytan.
  • Har du bråttom? Använd en tryckkokare. I en tryckkokare kan du få till en mör gryta på under timmen, trots att du använder grövre detaljer.
  • Är du sugen på en vegetarisk gryta? Det är inte svårt att göra om en gryta med animaliskt protein till vego. Eventuell grädde och crème fraiche kan du byta mot vegetabiliska motsvarigheter. Istället för att steka i smör tar du olja eller vegetabiliskt smör. Köttet i sin tur plockar du helt sonika bort. Addera istället mer av de grönsaker som redan är i receptet. För mer mättnadskänsla och matighet kan du ha i bönor, linser eller kikärtor. Tärnad, stekt aubergine ger lite samma tuggighet som kött. Smaksätt auberginen med grillkrydda så blir det mer köttig smak. Självklart finns också alla dessa köttersättare att byta mot. (Jag rekommenderar dock att du kikar en extra gång på innehållsförteckningen och var dessa kommer ifrån. Många av dessa köttersättare innehåller nämligen både tillsatser och görs av ingredienser som skeppats över halva jorden och odlats på platser där man använt massor av bekämpningsmedel osv. Ja, det är en snårig skog och man ska inte låta sig luras eftersom många av dagens mattillverkare i första hand ser en ekonomisk vinning i att hänga på vegotrenden. Alla är naturligtvis inte så, men ta dig gärna en funderare över om det kanske inte är bättre att bara ha i lite extra svensk potatis i grytan istället för det där stärkelsepumpade låtsas-köttet.)

Bästa grytorna i januari och februari

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.