Bästa hamburgarna med vintips

Bästa hamburgarna gör du själv

Låt inte döskallen skrämma dig. Den här sommaren gjorde jag mina livs godaste hamburgare. Det var i samband med USA:s nationaldag som vi bestämde oss för att laga något inspirerat av det stora landet på andra sidan Atlanten. Vädret var toppen så att grilla hamburgare kändes som ett givet val.

Jag ville göra riktigt saftiga och smakrika burgare. Efter lite botaniserade i kylen fann jag till min lycka både krutonger och ost. I många köttfärsblandningar använder man ströbröd som får svälla tillsammans med ägg. På så vis blir färsen fluffigare och inte lika kompakt. Eftersom krutonger är brödbitar som fått stekas med smör och kryddor, tänkte jag att det måste bli ännu mer smakrikt än bara vanligt bröd.

Krutonger istället för ströbröd

Alltså åkte de ner i mixern för att förvandlas till brödsmulor. Osten adderar också smak, fett och hållfasthet medan gräddfilen gör färsen lite lösare och får en trevlig syra. Det hela visade sig bli riktigt goda hamburgare som var saftiga och fyllda med massor av smak. Alla i sällskapet påstod att det var de godaste burgaren de ätit. Eftersom hela sällskapet var riktiga hamburgerkonnässörer var det ett gott betyg. Jag klappar mig själv på axeln och är tacksam att jag skrev ner receptet, för det betyder att vi kan käka dem igen.

Rökpistol till dressingen

Den rökta hamburgerdressingen kan man förstås hoppa över om man inte har en rökpistol, eller om man vill hålla det enkelt. Man kan också droppa i några droppar rökarom från Liquid smoke för att uppnå liknande effekt. Den allra lataste kan också använda färdig hamburgerdressing på tub. Jag tycker mycket om röksmak och tycker rökpistol är ett smidigt sätt att få till röksmak på maten utan att behöva ha en stor kall- eller varmrök. Det är också toppen när man vill röka små saker. Jag köpte min rökpistol hos Kitchenlab som både har butiker i Stockholm och en webb-butik.

Bästa vinet till hamburgaren

Och bästa vinet till hamburgaren då? Ja, vi brukar prova olika viner varje gång vi äter hamburgare. Självklart beror det lite på vad man har i sin burgare, exempelvis som den är het eller om man har i något sött. Just denna gång valde jag något helt otippat, nämligen ett portugisiskt rödvin. Vinet görs på druvan touriga nacional vilket är en av de druvor man använder till portvin. Det här är ett smakrikt och lite stramare vin med sköna tanniner. Det passade verkligen helt perfekt. Länk till vinet hittar du under receptet.

Grillad salladskål

Bästa receptet på hamburgare

Escada Touriga Nacional (72492)

Bästa hamburgarna med vintips

För: 4 personer

Bästa tillbehören till hamburgarna

Rökt hamburgerdressing:

1 dl majonnäs
rökpistol + 1 nypa rökspån (eller se tipset ovan)
0,5 dl tomatpuré
0,5 dl inlagd gurka
salt, peppar, lökpulver
(Red Hot Chili Flakes)

Hamburgerbiffar:

1 dl krutonger
1 ägg
100g prästost
1/2 gul lök
0,5 dl gräddfil
2 vitlöksklyftor
salt, peppar, Grillkrydda Allround
1 kg nötfärs

Tillbehör:

1 tomat
1/2 gul lök
2 majskolvar
1/2 huvud salladskål
4-8 salladsblad
Sweet Baby Rays Sweet´n Spicy BBQ sås
senap
rödlökschutney
4 hamburgerbröd (Frisco)

1. Ha ner majonnäsen i en burk. Aptera rökpistolen med en nypa rökflis och tänd den. Rikta munstycket ner i majonnäsburken och fyll burken med rök. Stäng locket och ställ in burken i kylen under dagen. Blanda majonnäsen med tomatpuré, hackad, inlagd gurka, kryddor. Gillar du och dina gäster het mat, blanda även ner chili flakes. Om bara några gillar het mat kan man ställa fram chili-burken på bordet på man själv får krydda efter behag.

2. Kör krutongerna till brödsmulor i en mixer. Ha ner ett ägg och mixa ihop med brödsmulorna. Ha ner det mixade i en skål med hjälp av en slickepott. Ha ner ost och bitar av lök i mixern och kör det till ett mos. Blanda ner med brödsmulorna i skålen, samt gräddfil, pressad vitlök och kryddor. Låt svälla cirka 10 minuter, blanda sedan ner färsen. Forma biffarna för hand eller med hjälp av en hamburgerpress. Varva biffarna mellan bakplåtspapper och lägg dem kallt i kylen fram till grillning.

3. Skiva tomat och finhacka den gula löken. Halvera majskolvarna. Grilla majskolvar, salladskål och hamburgerbiffarna. Strimla upp den grillade salladskålen och blanda med salladen vid servering. Servera allt med salt till majskolvarna, Sweet Baby Rays Sweet´n Spicy BBQ sås, senap och rödlökschutney i Frisco hamburgerbröd. Avnjut gärna med vinet Escada Touriga Nacional (72492) som passar perfekt till.

Rekommenderat vin till: Escada Touriga Nacional (72492) 79:-

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.