Bästa vegetariska recepten till 12 köttfria middagar

Köttfritt och vegetariskt, är det gott?

Vegetarisk mat är hett! Se bara på världens mest prestigefulla kocktävling, Bocuse d’Or, där årets tema är veganskt. I finalen av Årets Kock är det ena tävlingsmomentet att skapa fem vegetariska smårätter (ägg, mejeri och ost är dock tillåtna). Kollar vi på restauranger runt om i större städer siktar man in sig mer och mer på grönt – ta Fotografiska som exempel där det serveras superb vegetarisk mat. Där har man å andra sidan gjort det ett tag, med bravur.

Att äta grönt har börjat bli allmänt accepterat. Idag ses det inte längre någon form av sekt där man ska gnaga på rötter och äta konstiga kolbullar av gamla torkade bönor. Grönt är inte bara skönt – det är gott och smart.

Madeleine Landley lagar paella

Varför ska man äta vegetariskt?

För egen del äter jag inte grönt för att jag tycker synd om djuren eller för att jag tycker man ska ska utesluta kött. Idag äter jag förvisso mindre kött än tidigare, och jag tror inte heller på att vräka i sig kött i enorma mängder. Att jag väljer vego emellanåt beror istället på att jag tycker det känns lite fräschare att skippa köttet ibland – och att det är kul att utmana både smaklökar och kunskaper.

Min första kontakt med riktigt god, vegetarisk mat var på MAD Food Camp i Danmark där man hade som tema att bjuda på vegetariskt på hela eventet. När vi några år senare var och käkade på Fotografiska blev det lite som en aha-upplevelse för mig. Paul Svensson är trots allt kung på smart resurstänk och att kreera magiska rätter. Det om något är inspirerande! Att laga god, vegetarisk mat på det här viset var något jag också ville kunna göra.

Jag har alltid tyckt om att utmana mig själv i köket. Tidigare snöade jag exempelvis in på att laga mat som uteslöt snabba kolhydrater i form av bröd och pasta. Det var en utmaning att försöka ta sig runt dessa djupt invanda råvaror och erbjuda samma känsla, utan att sakna något. Att lära sig laga god vegetarisk mat visade sig också vara lite av en utmaning. För mig var det nämligen helt nytt.

Bakad vitkål

Vegetarisk inspiration

Hemma hos oss lagar vi nu mer och mer vegetariskt. Det har bara blivit så. Jag alltid älskat kött och tyckte tidigare att vegetarianer var lite av ett eget släkte. När jag sedan började laga mer köttfria rätter skedde det bara av sig självt – jag hade nämligen aldrig som mål att börja äta grönare. Jag tyckte heller inte att köttfri måndag var något för mig eftersom jag inte gillar när man måste tvinga sig att göra saker. Det måste komma naturligt. Idag äter vi även vego på helgerna – vegorecepten som passar till helg och fest hittar du här.

Så, hur kommer man igång med den vegetariska matlagningen? Prova att laga dina klassiska middagsrätter, men byt ut köttet mot exempelvis bönor, rotsaker eller någon matigare grönsak. Vegetarisk mat är så mycket mer än sallader!

Som hjälp på traven har jag här samlat de bästa vegetariska recepten till 12 köttfria middagar här i bloggen. Helt enkelt mina favoriter. Alla recept är ovo- och lakto-vegetariska, vilket innebär att de innehåller mjölk, ägg eller både och. Flera av dem har tips på hur du kan göra dem helt vegetariska genom att byta ut mejeriprodukterna. Här i bloggen finns det naturligtvis även recept som är veganska och helt vegetariska från början. Jag hoppas det ska inspirera.även

» Här hittar du ännu fler goda, vegetariska recept

Bästa vegetariska recepten till 12 köttfria middagar

Red 2020-12-29: Eftersom det hela tiden tillkommer en massa goda vegetariska recept här i bloggen kände jag att det var dags att uppdatera listan. Letar du efter något recept som tidigare fanns med? I så fall hittar du dem nedan:

 

Bästa vegetariska recepten till 12 köttfria middagar

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.