Bästa pastarecepten

Härliga recept med pasta

Dags att samla ihop de bästa pastarecepten. Idag, den 25 oktober är det världspastadagen, också kallad pastans dag. Jag som sällan äter pasta tycker det är ett ypperligt tillfälle att unna sig en stor skål med riktigt god pasta. Pasta är ändå rackarns gott och är enkelt att laga. Smidigare blir det knappast till veckans middagar, och tillsammans med ett glas vin har man en riktigt härlig helgrätt.

Hemmagjord pasta med eller utan maskin

Att göra egen pasta är inte svårt. Vissa gör sin pasta med maskin, andra utan. Jag gör med handvevad pastamaskin och brukar göra ett grundrecept på pasta bestående av 00-mjöl, durumvetemjöl, ägg, salt och olivolja. Till en portion krävs 1 dl mjöl, 1 ägg, 1 tesked salt och 1 matsked olja. Det är lätt att komma ihåg. Vill man använda två mjölsorter tar man 50/50. Alltså en halv deciliter av båda sorterna. Med enbart 00-mjöl blir pastan lite lösare medan den får lite spänst om man blandar den med hälften durummjöl. Mitt enkla recept på hemmagjord pasta hittar du här

Fler recept på olika sorters pasta hittar du längre ner på sidan. Det finns naturligtvis många olika pastasorter att välja bland, eller pastaformer kanske vi ska kalla det? Det finns också pasta i olika prisklass – från billigare till dyrare handgjorda varianter. Jag är själv extra förtjust i de riktigt breda varianterna som kan suga upp mycket av pastasåsen, men man väljer förstås den sort man tycker bäst om och som passar bäst till det man ska laga.

Pastamaskin Marcato

Vilken mjölsort till pasta?

Pasta görs vanligtvis på durumvetemjöl, ägg och vatten. Anledningen till att man främst använder durumvete är för att det är ett hårdare vete, även kallat hårdvete, samt att det har en högre halt glutenproteiner vilket ger mjölet hög kvalitet och näringsvärde. Proteinhalten är cirka 12 gram per 100 gram. Tack vare den hårdare karaktären får pastan bättre tuggmotstånd och blir det man kallar al dente, dvs att pastan får en semihård kärna. Durumvete ger också gulare pasta än vanligt vete.

Man kan förstås också använda vetemjöl eller en blandning av de båda. Billigare pastasorter görs ibland med vetemjöl. I Sverige innehåller nästan alltid torr pasta enbart durumvete och i vissa fall vetemjöl, medan färskpasta ofta innehåller ägg.

Vad heter de olika pastasorterna?

Det finns många olika namn på pasta. Flera av dem finns i olika tjocklek, storlek, fyllda, som räfflade eller släta. Exempelvis Fettucine och Tagliatelle är snarlika. Dock är Fettucine lite tjockare. Många av dem är också samma pastasort med olika namn beroende på var i Italien de har sitt ursprung. De vanligaste pastasorterna hittar du bild och namn på nedan. (Och ja, visst finns det massor av fler sorter.) Bilderna går att klicka på för att se dem större.

Farfalle Pasta
Farfalle
Conchiglie Pasta
Conchiglie
Gnocchi Pasta
Gnocchi
Cellentani Cavatappi Pasta
Cellentani/ Cavatappi
Campanelle Pasta
Campanelle
Gemelli Pasta
Gemelli
Gnocchi med potatis Pasta
Gnocchi med potatis
Lumaconi Pasta
Lumaconi
Risoni/Orzo Pasta
Risoni/Orzo
Ravioli Pasta
Ravioli
Tortiglioni Pasta
Tortiglioni
Fusilli Pasta
Fusilli
Ruote Pasta
Ruote
Penne Pasta
Penne
Chifferirigati/Macaroni Pasta
Chifferirigati/ Macaroni
Tortellini Pasta
Tortellini
Pappardelle Pasta
Pappardelle
Mafaldine/Reginette Pasta
Mafaldine/ Reginette
Taglierini Pasta
Taglierini
Capellini/Angelhair Pasta
Capellini/ Angel Hair
Spaghetti Pasta
Spaghetti
Linguine Pasta
Linguine
Tagliatelle Pasta
Tagliatelle
Fettucine Pasta
Fettucine

 

Bästa pastarecepten

Vad ska man då laga för god maträtt av sin pasta? Här har jag samlat de bästa pastarecepten i Landleys kök. Dessa görs med olika pastasorter och olika tillbehör. Varför inte prova en vegetarisk pastagratäng eller en spaghetti bolognese-paj? Fler goda pastarecept hittar du här.

Fler goda pastarecept

Har du ett gott pastarecept som borde finna med här? Tipsa mig gärna i kommentarsfältet nedan.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.