Bästa recepten med grönkål

Är grönkål så nyttigt som det sägs?

Grönkål sägs vara en riktig vitaminbomb, men i ärlighetens namn så tycker jag att det mesta kan överdrivas. Har man en produkt med vare sig grönkål, gojibär eller apelsin så vill man gärna ta i lite extra för att få dessa att låta magiska. Den som är lite kritisk kan dock snabbt ta reda på att en gul paprika innehåller 205 mg C-vitamin medan en apelsin endast innehåller ynkans 53 mg. En paprika innehåller alltså fyra gånger så mycket C-vitamin.

Grönkål då? Är det så nyttig som alla påstår? Tjaaa… grönkål har en ganska låg näringstäthet, men när alla ämnen räknas samman är den ändå näringsrik. Att påstå att grönkål är fullproppat med näringsämnen är dock ett argument som många tidningar älskar att ta till för att få folk att detoxa med smoothies och annat osmakligt bjäfs. Man skulle egentligen kunna säga att grönkål innehåller lite av varje till skillnad till flera andra bladgrönsaker som ofta innehåller en stor mängd vatten. När det kommer till C-vitamin innehåller grönkål 120 mg C-vitamin vilket är mer än dubbelt så mycket som en apelsin. Oväntat va? Det förvisso kanske är trevligare att mumsa på en apelsin än att knapra i sig en bunt grönkål. Å andra sidan innehåller en apelsin närmare dubbla mängden socker.

Spenat och grönkål

GrönkålNågra saker att titta lite extra på då? Ja, grönkål innehåller en bra mängd fibrer, och för att vara en grönsak innehåller den också hyfsad mängd protein. Det är ju först när man börjar jämföra som det blir intressant, och jämfört med spenat – som sägs vara så fantastiskt, är faktiskt grönkål lite mer intressant när det kommer näringsinnehåll. Exempelvis innehåller spenat 2 mg järn (14,3% av RDI) och grönkål 1,7 mg (12,1% av RDI). Inte särskilt stor skillnad alltså om du inte vräker i dig mängder det ena eller det andra. I övrigt överglänser grönkål en stor del av de övriga värdena jämfört med spenat.

Grönkål sägs ju ha en hel del hälsofördelar – exempelvis ska den vara bra mot starr. Förklaringen kan vara att grönkål innehåller ämnena lutein och zeaxantin som sägs kunna skydda mot grå starr. Grönkål innehåller också en stor mängd betakaroten vilket sägs vara bra för ögonen. Fortfarande inte mer betakaroten än en morot, men mer än många andra grönsaker. Grönkål är också anti-inflammatoriskt och bjuder på en del intressanta antioxidanter. Antioxidanter sägs ju skydda mot cancer. Grönkål innehåller även fettsyrorna omega-3 och omega-6 DHA och påstås sänka kolesterolet. Kontentan är alltså att det inte är en så pjåkig grönsak att peta ner i maten emellanåt trots allt.

Grönkålschips friterade i kastrull

Bästa recepten med grönkål

För egen del väljer jag grönkål till matlagningen för att det är en himla smarrig grönsak. Grönkål adderar textur och en vuxnare smak på anrättningarna. Många äter bara grönkål runt jul, men det är absolut en ingrediens man kan använda sig av både under hösten, vintern och våren eftersom den är i säsong en ganska lång tid på året. Den officiella tiden då grönkål är i säsong är mellan oktober till februari, men odlar man själv brukar man kunna plocka grönkål i odlingslanden redan från juli–augusti.

Grönkål håller bra i kylen om den ligger i en påse. Börjar den se trött ut stänker man bara i lite fukt i påsen. Grönkål går också utmärkt att frysa. Skär den till lagom bitar och frys in den som den är, alternativt snabbt stekt i en stekpanna. Värt att tänka på att färsk grönkål är nyttigare än fryst grönkål. När man fryser grönkål verkar den helt enkelt tappa en del av sina näringsämnen.

Grönkål passar i allt ifrån soppa och gratäng till gryta och inte att förglömma, friterad som topping i form av grönkålschips. En del hävdar att grönkålschips är gott att käka istället för chips, men jag håller nog inte helt med. Jag använder det hellre som topping på köttfärslimpan eller som dekoration på en god soppa. Nedan har jag samlat ihop de bästa recepten med grönkål ifrån Landleys kök. Jag hoppas du hittar något av intresse.

» Här hittar du, förutom de utvalda recepten nedan, fler recept med grönkål

Bästa recepten med grönkål

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.