9 bästa recepten med halloumi

9 bästa recepten med halloumi

Den berömda, knarrande osten halloumi är en härlig ingrediens att ha i maten – antingen som huvudråvara istället för kött, eller som ett komplement till övriga ingredienser. Eftersom den är så god samlade jag ihop de 9 bästa recepten med halloumi som jag har här i bloggen. Förutom de 9 utvalda recepten nedan hittar du fler recept med halloumi här.

Många kanske väljer att köpa halloumi just på sommaren och lägga på grillen, men självklar passar halloumi utmärkt i många andra rätter. Exempelvis i burgaren, i en krämig stroganoff, i de vegetariska biffarna och i woken.

Halloumi är också perfekt att steka, så klart grilla eller blanda ner i en sallad. Min absoluta favorit är när halloumin först kokas och sedan tillagas i ugn. Den blir så härlig och fin i konsistensen då. Spana in receptet på ugnsbakad hel halloumi med ris och sötpotatis nedan för att prova!

Eldost och grillost

Halloumi görs av komjölk, getmjöl och fårmjölk och är både varumärkesskyddat och ursprungsskyddat. Det innebär att den bara får göras på Cypern och att ingen annan får använda namnet. Ett tips när man tillagar halloumi är att vika isär osten i sprickan där den är vikt och sedan skära den. Man kan också grilla de två halvorna hela, eller förstås grilla den hel.

Och du, tänk på att Cypern är det land i Europa som använder mest antibiotika i sin djurhållning medan Sverige är ett av de länder som använder minst. Välj således hellre den svenska varianten av halloumi som går under namnet Eldost, grillost eller Grilloumi. Genom att välja matvaror med lägre antibiotikaanvändning bidrar du till lägre risk för antibiotikaresistens.

9 bästa recepten med halloumi

9 bästa recepten med halloumi


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.