bästa recepten med kycklingfilé

Bästa recepten med kycklingfilé

Kycklingfilé är en fin råvara som passar bra vare sig man vill laga mat till vardag, helg eller fest. Gör en gryta och servera i veckan. Eller varför inte linda in kycklingen i bacon och servera som en festlig helgrätt? Kycklingkött är också magert vilket passar fint när man vill äta lite hälsosammare. Men vad ska man egentligen laga av kycklingfilén? Det finns ju så mycket att välja på. För att hjälpa dig på traven har jag här samlat de bästa recepten med kycklingfilé i Landleys kök. Utöver recepten nedan hittar du här fler recept med kycklingfilé.

Kycklingfilé Vad kan man laga med kycklingfilé?

Kycklingfilé passar bra i allt från pasta och gratäng, till i en gryta eller uppträtt på spett. Så fort grillsäsongen kommer igång hamnar förstås kycklingen gärna på grillen med allehanda goda marinader.

En stor favorit är också att tillaga kyckling i ugnen, eller att steka i stekpanna – det passar ju året runt. Vill man att det ska gå extra snabbt skär man kycklingen till mindre bitar, annars kör man kycklingfiléerna hela och skivar dem efteråt. Tänk på att låta köttet vila några minuter innan du skär upp det så saften inte inte rinner ut och gör köttet torrt.

Tänk också gärna på att välja svensk kyckling till dina rätter. Svenska kycklingar är uppfödda under väldigt håra regelverk, både när det kommer till djurskydd och livsmedelssäkerhet. I flera länder ger man exempelvis antibiotika i förebyggande syfte, utan att djuren är sjuka. Det gör man inte i Sverige. Svensk kyckling får heller inte antibiotika i tillväxtsyfte. Löpande kontroller görs för salmonella och campylobacter. Köper man svensk kyckling bidrar man också till kortare transportsträckor och gynnar den svenska industrin. Varför ska vi importera något dåligt när vi har ett bra alternativ så nära?

Temperatur på kycklingkött

Grillad kycklingfiléÄr du osäker på när kycklingen är klar? Använd med fördel en stektermometer som du sticker in i kycklingen. På så vis kan du anpassa tillagningen efter kycklingens innertemperatur, snarare än på tid. Vid cirka 70°C är den klar. Du kan också skära ett snitt i köttet för att se om saften är klar. Kommer det upp rosaröd saft är den inte klar.

Här hittar du alla innertemperaturer för olika styckningsdetaljer på kycklingen – och ett fiffigt styckningsschema. Tillaga inte kycklingfiléerna för länge eftersom det är ett vitt kött utan fett och utan skyddande ben som lätt blir torrt.

Ska du servera råvaror till kycklingen som inte tillagas? Tänk då på att diska av skärbräda och redskap efter du hanterat den råa kycklingen. Eventuella salmonellabakterier dör vid 70 grader. Alltså är det egentligen inga problem att dela skärbräda med råvaror som ska tillagas, eftersom eventuella bakterier dör vid upphettning. Ska du däremot servera en sallad bör du vara noggrann.

Men, nog med pekpinnar och desto mer härlig mat! Eftersom det nu inte är helt lätt att bestämma sig för vad man ska laga av kycklingfiléerna behöver man ibland bara lite inspiration. Därför bjuder jag här på de 12 bästa recepten med kycklingfilé som går att hitta i Landleys kök. Jag hoppas du ska hitta något smaskigt kycklingrecept som passar.

12 bästa recepten med kycklingfilé

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.