Allt om potatis + bästa recepten med potatis

Allt om potatis + bästa recepten med potatis

Färskpotatis, primörpotatis och bakpotatis – visst är denna läckra knöl underbar att laga mat på? Lagom till potatisens dag, den 26 oktober har jag samlat ihop de bästa recepten med potatis. Jag har också samlat en massa tips och intressant fakta du kanske inte kände till om potatis. Här hittar du alltså allt om potatis samt bästa recepten med potatis. Förutom recepten nedan hittar du ännu fler recept med potatis här. Efter att ha läst detta inlägg kommer du att vara ett riktigt proffs på allt vad potatis heter.

I detta inlägg kan du läsa om:

– Näring i potatis
– Olika potatissorter
– Potatissorter med annorlunda smak och färg
– Innehåller mjölig potatis mer stärkelse?
– Måste man skala potatisen?
– Ska man välja fast eller mjölig potatis?
– Bästa recepten med potatis

Näring i potatis

Lite kuriosa är att potatis är en näringsfattig råvara som innehåller nästan 80 procent vatten samt vitaminerna B, C och kalium. Kokt potatis har följande energifördelning; Protein: 1,8g Fibrer: 2,1g Kolhydrater: 17,5g Fett: 0,1g. Några av de vanligaste potatissorterna är de fasta sorterna Asterix, Bintje och Folva. Bland de mjöliga sorterna är King Edward, Mandelpotatis och Melody vanliga.

Potatis

Innehåller färskpotatis mer stärkelse?

Färskpotatis, eller nypotatis som den också kallas, är i säsong maj till augusti. Denna potatis skördas innan den är helt mogen och skalet kan enkelt avlägsnas utan skalning. Färskpotatis innehåller en högre andel vatten än övrig potatis eftersom den skördas så tidigt (om den inte skördas växer den vidare till vinterpotatis). På grund av den höga vattenmängden lämpar den sig exempelvis inte till potatismos (moset blir klistrigt). Färskpotatis innehåller alltså inte mer stärkelse som många tror. Tips på potatis till potatismos hittar du lite längre ner.

Olika potatissorter

Potatisen tillhör samma familj som chili, tobak, paprika och äggplanta, men är däremot inte släkt med sötpotatisen som är en ört. Mer om sötpotatis kan du läsa här. Det odlas ett hundratal sorters potatis i Sverige och cirka 2.500 totalt runt om i världen. Dessa brukar man skilja åt som fast potatis och mjöligt potatis.

Proffsen delar dock inte bara upp dem efter detta utan även efter säsong, smak, fasthet, utseende och storlek. För oss vanliga dödliga som ska laga mat räcker det med att skilja på fasta och mjöliga sorter, men det är också en bra tumregel att utgå ifrån smak och storlek på potatisen.

Potatissorter med annorlunda smak

Vissa potatisar har säregna smaker som kan påverka smakupplevelsen. Amandine smakar exempelvis som en primör året om, Sparrispotatis har en lätt nötig smak, medan Mandelpotatis har en lätt ton av mandel. Mandelpotatisen är också mycket mjölig, bör kokas med skalet på och har kortare koktid jämfört med andra sorter.

Färgade potatissorter

Det finns också annorlunda sorter rent utseendemässigt. Blå Kongo är lilafärgad rakt igenom. Double Fun liknar Blå Kongo men har ett lilafläckigt innanmäte. Asterix har rött skal och är tjusig att använda till rätter där skalet finns kvar, exempelvis potatisklyftor.

Potatisåker

Innehåller mjölig potatis mer stärkelse?

Man kan undra om mjölig potatis innehåller mer stärkelse än fast potatis, och det viktigaste i det hela kallas för torrsubstans – det vill säga det i potatisen som inte är vatten. Det som reglerar en potatis torrsubstansvärde är framförallt mängden stärkelse. Ju mer stärkelse en potatis innehåller, desto högre blir torrsubstanshalten.

Mjölig potatis innehåller mer stärkelse men också mer torrsubstans. När man kokar potatisen stelnar stärkelsen och innehållet expanderar. Det är också detta som gör att skalet ofta spricker.

Stärkelsehalten påverkar också smaken då detta är en typ av kolhydrat som gör att potatisens smak känns fylligare. Potatissorter med lägre stärkelsehalt ofta är lite sötare med en något smörig smak medan potatis med mycket stärkelse får en tydlig beska.

Måste man skala potatisen?

Nej. Mycket av den potatis som säljs nuförtiden är nästan alltid tvättad. Alltså behöver man inte skala den, dels för att det är onödigt men också för att både smaker och nyttigheter försvinner. Samma sak gäller alla typer av rotsaker. Välj ekologiska rotsaker och potatis. Skölj den och putsa eller skrapa bort eventuella fläckar och skorv. Är potatisen jordig, skrubba den ordentligt.

PotatisPotatisens konsistens, smak och näringsämnen behålls bäst om potatisen förvaras i en temperatur mellan 4-7 grader. För låga temperaturer kan göra potatisen söt. En källare eller ett skafferi ger perfekt förvaring.

Undvik potatis med gröna fläckar. Det gröna på potatisen är klorofyll som bildas när potatisen utsätts för ljus. Ljuset i sin tur gör att gifter kan bildas i potatisen – bland annat ämnena solanin och chakonin som kan ge magont, kräkningar och diarré. Alltså kan det gröna tolkas som en varningssignal. Enligt Livsmedelsverket kan man skära bort det gröna – men med god marginal, om det är lite grönt på potatisen. Annars ska man slänga den. Av samma anledning, och för att potatisen inte ska börja gro, förvara potatisen mörkt.

Ska man välja fast eller mjölig potatis?

Först och främst vill jag påpeka att de flesta potatissorter går utmärkt till nästan alla typer av maträtter. Förr menade man att mjölig potatis hörde till mos, och fast potatis till ugn. Det här stämmer inte längre, och min personliga åsikt är man inte behöver ta fast eller mjölig potatis till olika rätter.

Visst är det en liten skillnad på fast och mjölig potatis, då den mjöliga är just lite mjöligare och porösare i sin konsistens medan fast potatis är lite kompaktare och blir klistrigare när den mosas. Vissa stirrar sig blinda på vilka sorter som är bäst till vad, men har jag aldrig haft något problem med att exempelvis göra mos på nypotatis eller att göra en gratäng på fast potatis.

Potatis

Vilken potatissort passar till rätten?

Vill man nu ändå köra enligt överkursen finns det några potatisrätter som kan skilja sig när man väljer en särskild sorts potatis.

Till pommes frites råder det lite delade meningar om vilken sort man ska välja. Jag och många andra potatisälskare hävdar att man ska välja fast potatis till pommes. Bland annat för att stärkelsen gör dem för porösa och ihåliga. De kan också klistra ihop sig i fritösen och faller lätt isär. Andra tycker att mjölig potatis ger en frasigare yta tack vare den höga stärkelsehalten.

Vanligt till pommes är att man väljer bakpotatis som är en mjölig sort. När man använder bakpotatis till sina pommes frites brukar man först skära potatisen till stavar och blötlägga stavarna så att stärkelsen går ut i vattnet. Därefter torkar man dem och friterar dem. Recept på pommes frites av bakpotatis hittar du här.

Att man tar bakpotatis beror oftast på att dessa potatisar är stora och man kan få riktigt långa pommes frites. Mitt råd är att man köper riktigt långa fasta potatisar. Dessa behöver heller inte blötläggas. För att få den frasiga ytan på pommesen kan man koka dem hastigt i bikarbonat. Varför det funkar så bra – och hur man gör – kan du läsa här.

Vill man ha lite ”hälsosammare” pommes, alltså pommes frites med mindre olja, då gör man bäst i att använda fast potatis och göra dem i ugn. Den fasta potatisen är kompaktare och suger mindre olja. Gör man sina pommes frites i ugn räcker det dessutom med att man ringlar över lite olja vilket gör dem mindre feta.

Av samma orsak passar även fast potatis passa bättre till potatisklyftor eftersom mjölig potatis blir torrare inuti och lite ”ihåligare” – men det beror förstås på hur man vill ha sina potatisklyftor.

Till potatismos väljer de flesta mjölig potatis. Som jag nämnde ovan funkar det precis lika bra med fast sort. Dock kan det bli lite klistrigare av den fasta. Då är knepet att inte röra runt så mycket i moset.

Till potatispuré är det bäst att välja en mjölig sort. Stomp passar till både fast och mjöligt potatis. Så även potatisgratäng och potatiskaka. Till potatisgratäng och Janssons Frestelse går det precis lika bra med fast potatis som med mjölig. Många väljer det ena medan andra väljer det andra. Här i bloggen finns gratänger med både fast och mjölig potatis. Till en vegansk janssons frestelse passar dock bäst med mjölig potatis eftersom den extra stärkelsen hjälper till att göra det som den uteblivna grädden inte gör. Och ja, självklart görs den bästa och krämigaste potatisgratängen genom att inte förkoka potatisen separat i grädde. Allt ska göras i formen. Då går stärkelsen in i gratängen som bäst och det slipper en massa extra disk.

Potatissallad blir bäst med fast potatis eftersom den håller ihop bättre. Den fasta potatisen har en tendens att falla isär när man blandar ingredienserna till potatissalladen och snarare förvandla den till ett mos. Av samma orsak passar det bäst med fast potatis till råstekt potatis, rösti, rårakor och hasselbackspotatis. Då blir det krispigast. De flesta vet förstås också att stekt potatis blir som allra godast när man först kokar den och sedan steker på hög temperatur i smör så den får en fin yta. Då spelar det ingen roll vilken sort man använder.

Bästa recepten med potatis

Men vilka är egentligen de bästa recepten med potatis? Ja, det beror förstås lite på hur man tycker bäst om sin potatis. Själv gillar jag att variera det hela och tillaga potatisen på olika vis. Potatis är trots allt himla gott, kan varieras på en hel massa vis och kan tillagas på olika sätt – kokt, friterad, bakad, stekt, riven, som gratäng eller rostad. Vill du ha ännu mer inspiration kan du också kolla in det populära inlägget 15 goda tips på vad man kan göra med potatis.

Nedan har jag samlat de bästa recepten med potatis här i Landleys kök. Lite längre ner på sidan hittar du ännu fler potatisrecept på andra webbplatser.

Fler goda potatisrecept

Har du ett gott potatisrecept som borde finna med här? Tipsa mig gärna i kommentarsfältet nedan.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.