Bästa recepten med torskrygg

Torskrygg är den perfekta helg och festmaten

Torskrygg är populärt att laga när man vill ha något gott till helgmiddagen – utan kött. Torskryggen behöver naturligtvis inte vara tillagad i ugn, men visst gör denna tillagning det hela mycket enklare, utan att för den delen bli mindre festligt. Jag gillar mat som är smidig att laga, och medan fisken tillagas i ugnen kan man lägga krutet på goda tillbehör. Såvida man inte vill laga allt i ugnen förstås. Förutom torskrygg i ugn är jag himla förtjust i grillad torskrygg. Men, vi får förstås inte heller glömma hur gott det är med en nystekt bit torsk som blivit öst med massor av smör under stekningen. Har torsken fått behålla sitt skinn – ännu bättre. Då blir det mer smakrikt och saftigt.

Innertemperatur på cirka 50–52°C

Torskrygg med rosmarinTorskrygg kommer från främre delen av ryggen på torsken och är spröd och fast i köttet. Enligt många är torskryggen den bästa delen på torsken, och tack vare den köttiga texturen är det kanske inte så konstigt att den kallas för havets oxfilé. Medan filé av torsk kanske vanligtvis väljs till vardagsmaten hamnar torskryggen ofta i helg- och festrätter. Tillagar man också fisken precis rätt, då blir det både läckert och en härlig middag att avnjuta. En sluttemperatur på cirka 50–52°C är vad jag brukat sträva efter.

Tänk på att välja MSC-märkt och KRAV-certifierad fisk. MSC-märkningen gäller för viltfångad fisk och visar att fisken kommer från hållbara och livskraftiga bestånd samt att den fångats med så lite inverkan på miljön som möjligt. Läs gärna mer i fiskeguiden som är WWF:s konsumentguide för mer miljövänliga köp av fisk och skaldjur.

Vad kan man byta till istället för torskrygg?

Om man inte har torskrygg, kan man då byta mot något annat? Kolja, sej, kummel och skrei (som är torsk från Norge) har liknande textur som torsken. Även abborre och vitling kan funka fint som alternativ till torsk. I brist på en tjock bit kan man använda filé av vit fisk som man istället rullar ihop. Låter man skinnet sitta kvar på fisken när den tillagas får den också en lite tätare textur.

Vilka är de bästa recepten med torskrygg?

Nåväl, vilka är då de bästa recepten med torskrygg? Ja, det finns förstås en uppsjö av goda recept – både här i Landleys kök och i andra bloggar. Nedan hittar du de bästa recepten med torskrygg här i Landleys kök samt några utvalda från andra bloggar och matsajter.

Fler recept med torskrygg


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.