Bästa recepten på aptitretare och mingelmat till nyårsafton

Recept, inspiration och nyårsmat

December börjar lida mot sitt slut och nu är det dags att planera för nyårsafton. Vaddå, vi är ju mitt uppe i julfirandet, tänker du nu. Ja så är det, men att vara tidigt ute med planerna för nyårsmaten är bara smart. Då kan man nämligen ta det lugnt närmare inpå nyårsafton.

En del kanske är bortbjudna till nyår medan andra planerar den stora festen hemma. Trerätters är förstås ett givet val, och det behöver inte bli ett stort bekymmer bara för att man vill bjuda på en brakmiddag. Mycket kan lagas i förväg och värmas på när gästerna kommer. Det blir i många fall dessutom godare. Förrätt och dessert behöver heller inte serveras varma. Här har jag samlat ihop mina bästa tips på 4 trerätters till nyår.

Nyårssnittar

Förutom den stora middagen behöver man förstås också lite mingelmat och aptitretare att servera till fördrinken eller det första glaset bubbel. Hur ska man annars behålla skärpan? Jag brukar servera det finaste bubblet, således champagnen, tidigare på kvällen. På så vis kan man verkligen njuta av den goda smaken och bubblorna innan både huvud och smaklökar blivit trötta av all mat och dryck som kvällen bjuder på. Till tolvslaget kan man gott servera något lite enklare och billigare som en cava eller en prosecco. Till skillnad från vad många tror görs både den spanska cavan samt den sydafrikanska motsvarigheten cap classique på precis samma vis som champagne, så det är inte sämre för det – bara lite snällare mot plånboken.

Enkelt, lättlagat och festligt

ChampagnekorkarChampagne måste komma från Champagne och tillverkningen här är hårt reglerad. Champagne måste också lagras bestämda tider (beroende på sort) innan den säljs, vilket också drar upp priset. Förutom det är champagne lite som märkeskläder – man betalar för namnet. Jag tycker alltså att man ska dricka det man tycker om, inte det som är dyrast eller som förväntas av en. Bara för att det är nyår behöver man heller inte köpa det lyxigaste man kan. När allt kommer till kritan är det nämligen lyxigare att unna sig något riktigt elegant när det som minst förväntas.

Så, vad ska man då ha i glaset? Ja själv föredrar jag gröna äpplen framför röda i smakerna. Jag föredrar också torrt och krispigt bubbel. Mina favoriter hittar du här; 6 tips på prisvärt mousserande vin. Nedan hittar du de bästa recepten på aptitretare och mingelmat till nyårsafton som både är enkla och snabblagade. Letar du efter bästa recepten till cava? Kolla in recepten på 3 goda snittar som passar till cava.

Bästa recepten på aptitretare och mingelmat till nyårsafton

Bästa recepten på aptitretare och mingelmat till nyårsafton


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.