Bästa recepten på coleslaw

Hur gör man coleslaw?

Coleslaw är en krämig sallad där man blandar strimlad vitkål med majonnäs och kryddor samt en syrlig mjölkprodukt, exempelvis creme fraiche, gräddfil eller yoghurt. De flesta har också i morot och lök för att coleslawen ska få god smak. Namnet kommer från holländskans ”koolsla” som är en förkortning av ”koolsalade”, vilket helt enkelt betyder kålsallad. Lustigt nog förknippar man ändå oftast coleslaw med det amerikanska köket.

Tro mig när jag säger att jag experimenterat med olika recept på coleslaw. Jag älskar coleslaw och äter det till allt och inget. Det allra godaste är förstås att servera coleslaw till amerikansk mat, till saftiga hamburgare, till grillade ribs och till pulled pork. Men det är är precis lika gott till kycklingspett eller köttfärsjärpar.

Annorlunda coleslaw

Coleslaw kan göras på många olika vis, och genom att blanda i annat än de klassiska ingredienserna kål, lök och morötter, kan man få den att bli annorlunda. Ett exempel är att göra en röd coleslaw med rödkål. Man kan addera annorlunda smak genom att blanda i majs och rödlök i sin coleslaw, eller också rivet äpple, vilket passar fint till fågel och fläskkött. Man kan också göra coleslaw på blast, det vill säga det gröna från rotsakerna som man bara kastar bort – klimatsmart! Bara fantasin sätter gränser.

Snabblagad coleslaw

När jag har bråttom blancherar jag vitkålen. Det innebär att man kokar upp vatten och salt, lägger i den finstrimlade vitkålen och låter det ligga i det varma vattnet cirka 10 minuter. Därefter slår man av kålen i ett durkslag och pressar ur överflödigt vatten. På så vis mjuknar kålen snabbt och den starkaste kålsmaken mildras.

Jag hyvlar ofta kålen med en osthyvel så att de blir fina och tunna, men ett annat knep är att köra kålen i en hushållsassistent med rivblad. Då får man mindre bitar som snabbt kan suga i sig av såsen. Då går den också fortare att göra. Moroten river man förstås på ett rivjärn på de stora hålen, eller på rivjärnstillsatsen på i hushållsassistenten.

Bästa recepten på coleslaw

Har man mer tid blir coleslawen allra godast när den görs ett par timmar i förväg. Då tar nämligen syran i såsen hand om vitkålen och gör den mjukare. Syra fungerar som ett tillagningssätt och gör just att kålen ”tillagas” och blir mjukare – precis som syrlighet i en marinad gör. Ska du ha fest med flera gäster kan du till och med göra coleslawen dagen innan och sedan förvara den i kylen. Perfekt! Hemligheten till en god coleslaw är att ha i majonnäs – det är det som gör den så god.

Här i bloggen finns som sagt många olika varianter på coleslaw. Här har jag samlat de mest annorlunda och bästa recepten på coleslaw.

» Här hittar du ännu fler recept på coleslaw

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.