Grill

Nu blir det enkel sommarmat för hela slanten

Är det inte underbart att sommaren är här? Är du som jag inte alls sugen på att gå in när solen skiner? Du är inte ensam. När kvällen väl kommer är jag varken sugen på att stänga in mig i köket eller att laga något avancerat. Efter en hel dag av slappande förvandlas jag till en slöfock som vara vill ha enkel sommarmat till middag. Det är ju trots allt det som är semester – att vila upp sig och inte behöva anstränga sig allt för mycket.

Madeleine Landley Grillar Enkelt, gott och festligt

Vad är då enkel sommarmat? För min del är det mat som inte kräver massor av olika ingredienser, mat som går snabbt att laga, som kan förberedas, alternativt som sköter sig själv – exempelvis i ugnen. Den ska också gärna kunna lagas på grillen så man får njuta av den korta sommaren. Dessutom ska den vara festligare än den gamla vanliga vardagsmaten. Utöver alla dessa kriterier ska den gärna innehålla typiska sommarråvaror i form av potatis, örter och grönsaker från odlingarna så som sockerärtor, rabarber och jordgubbar.

Jodå, de två sista passar precis lika bra i huvudrätter som i efterrätter. Jag har också märkt att kyckling och fisk ofta slinker in på min tallrik när det ska ätas sommarmat. Kanske för at det känns lättare och fräschare? Vego är inte heller helt fel. Då blir man inte så där däst. Självklart brukar vi röka och BBQ:a en hel del under sommaren, men dessa recept går inte riktigt under kategorin enkel sommarmat.

Hur gör man sommarens matlagning enklare?

Men, hur gör man sommarens matlagning enklare? Ja precis som jag nämnde ovan är ett av knepen att välja recept med ingredienser som kan förberedas. När jag ändå kokar frukostäggen på morgonen kan jag lika gärna passa på att koka potatis eller att röra ihop en sås som får stå i kylen under dagen.

Ingredienser till paellaSka jag laga kött brukar jag lägga det i en påse med marinad redan på morgonen. Ska något tinas passar jag förstås även på att göra det tidigt på dagen. Då slipper man stresstina i micron. Oftast lägger jag först det frysta ute i solen och lägger sedan in det i kylen när det har tinat. Glöm inte att ta fram köttet i god tid innan det ska tillagas så kommer det upp i rumstemperatur.

Laga maten ute

Med hjälp av en balja vatten, en skärbräda och en bunke att slänga slask i kan man fixa resten av maten ute i solen. Att välja en rätt där något lagas i ugnen och något på grillen är himla smidigt. Exempelvis kan man rosta grönsaker i ugnen eller göra en smaskig potatisgratäng. Eller varför inte göra en gratäng eller en paj? Jag är ett stoooort fan av paj. Under tiden minglar man vid grillen och tillagar proteinet. Glöm inte att ta med dig timern ut så du hör när den ringer.

Jag tycker att den bästa kompositionen på enkel sommarmat består av 3-4 delar; protein – exempelvis kyckling, kött, fisk eller vego. Någon typ av kolhydrat – exempelvis en rissallad, rotsaker, linssallad eller potatissallad. En sås rör man enkelt ihop av creme fraiche och örter. Eller varför inte använda färskost till åsåsen? Vill man kompletterar man med en sallad. Klart! Nedan har jag samlat mina bästa recept när det kommer till enkel sommarmat. Jag hoppas att något ska falla dig i smaken.

» Ännu fler recept på sommarmat hittar du här

Landleys bästa recept på enkel sommarmat

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.