Bästa recepten på grillat kött till midsommar

Bästa recepten på grillat kött till midsommar

Nej vet ni vad. Jag tyckte det var dags för en härlig och inspirerande samlingspost där jag tipsar om de bästa kötträtterna att servera på midsommarafton. Alltså de bästa recepten jag här här i bloggen på köttbaserade rätter som passar för grillen. Vill du hellre grilla vegetariskt? jamen då spanar du bara in alla dessa härliga vegorätter som passar för grillen.

Grillad korv på grillSå vadan då detta? Tja, det hela grundar sig i att jag har ett månatligt nyhetsbrev som du kan prenumerera helt gratis på här. Till det årliga midsommar-nyhetsbrevet brukar jag både rekommendera vegetariska och köttbaserade grillrecept, men jag kände ändå att det kunde sitta fint med en samlingspost här i bloggen med bästa köttrecepten – precis som denna med 12 vegetariska recept att laga på grillen. Varje midsommar går jag nämligen själv och funderar på vad vi ska grilla för kött, och då är det enklare att kolla här än att leta fram ett gammalt nyhetsbrev.

Till midsommar kör vi alltid en sill-lunch på dagen och grillar sedan något med kött på midsommarkvällen. Det är tradition och uppskattas alltid av våra gäster. Trots att man blir proppmätt av lunchen och inte svurit på att äta på en vecka är man ändå alltid sugen på något till kvällen. Är det inte märkligt?

Recept och inspiration till midsommarafton

Så, vad ska då man grilla på midsommarafton? Vi har som sagt alltid gäster på midsommarafton. Därför passar det med recept för fler personer. Man vill ju också hålla det enkel, kunna förbereda och umgås med sina vänner. Därför gör vi ofta en matig sallad och kompletterar med några goda såser. Salladen och såsen kan man förbereda på morgonen eller till och med kvällen innan och förvara i kylen. Ska man marinera kött kan man också förbereda det i förväg och förvara i en påse eller övertäckt skål i kylskåpet. Sedan grillar man tillsammans med gästerna.

Vedgrillad flintastekHelt kött är naturligtvis lyxigt att lägga på grillen. Exempelvis en hel bit karré, ryggbiff, högrev eller filé. När man grillar köttet helt och sedan skär upp det får man ett saftigt och fint kött. Tänk på att hela bitar av kött stiger med cirka 2–4 grader i innertemperatur efter att man har avslutat tillagningen. Alltså får man dra av på temperaturen och ta bort köttet 2–4 grader innan det uppnått den slutliga temperaturen man vill att det ska landa på. Och självklart ska man låta köttet vila. När köttet vilar jämnas ut temperaturen och mer vätska behålls i köttet när du skivar upp det. Jag brukar låta köttet insvept i lite aluminiumfolie. Här hittar du alla innertemperaturer för kött, fisk och fågel.

Även spett av olika slag med färs eller bitar av kött passar bra. En somrig glaze med exempelvis rabarber eller annan frukt är också kul att variera med och för att göra det extra somrigt. Vi kompletterar gärna också med några grillade, kryddiga korvar för att få upp fett och smak.

Nedan ger jag mina bästa tips på rätter med grillat kött. Sex av recepten endast är på köttet där man kombinerar med valfria tillbehör. Det finns också nio recept på hela rätter som passar till grillen. Och du, självklart passar inte dessa goda grillrecept endast till midsommar – de passar naturligtvis under hela sommaren. Letar du efter något särskilt? Testa gärna receptgeneratorn där du själv kan kombinera ingredienser och tillagningssätt.

Enbart kött på grillen – du väljer tillbehören

Hela rätter med grillat kött till grillen

Bästa recepten på grillat kött till midsommar


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.