Bästa recepten på kyckling i ugn

Vilka är de bästa recepten på kyckling i ugn?

Jag lagar ofta kyckling i ugn eftersom kyckling är ett gott och magert kött. Det fina med kyckling är att det också finns olika detaljer att välja på som ger olika slutresultat, exempelvis kycklingklubbor, kycklingfilé, kycklinglår eller hel kyckling. På tal om hel kyckling i ugn är det ett trevligt alternativ när man vill ha det lite festligare. Är man duktig trancherar man kycklingen vid bordet.

Det fina är också att kyckling i ugn är enkel bjudmat – laga hela middagen i samma ugnsform och ställ fram till gästerna! Kyckling är en prisvärd ingrediens som ger mycket mat för pengarna och som kan smaksättas på massor av olika vis. Tips på det hittar du nedan bland recepten. Allra billigast är att köpa hel kyckling – antingen färsk eller fryst.

Varför ska man behålla skinnet på kycklingen?

Vill du ha en lite mer smakrik kyckling satsar du på majskyckling. Majskycklingen, som i Sverige oftast är samma ras som övrig kyckling, är uppfödd på majs vilket ger en gulare färg och smak till köttet. Smaken sitter framför allt i det lilla fettlagret som sitter på undersidan av skinnet. Av den orsaken ska man allra helst tillaga all kyckling med skinnet kvar, oavsett sort. Det är nämligen då, när fettet går in i kycklingköttet som kycklingen får mest smak. Fett är ju som bekant också en smakbärare.

Ta bort skinnet innan servering eller låt gästerna själva göra det på tallriken. Under skinnet kan man också stoppa in allehanda kryddor och örter samt klickar av smör. Gött och enkelt. Vill du hellre grilla din kyckling? Kolla in något av dessa goda recept på grillad kyckling.

Hel kyckling i ugn

En fördel med hel kyckling är att man inte behöver veta hur man trancherar på ”korrekt” vis. Man kan nämligen bara skära loss de delarna folk vill ha – antingen på skärbrädan eller vid bordet så folk får se på. Jag har lärt mig tranchera kyckling av Leif Mannerström, men han skulle säkert bli arg på mig om jag erkände att jag inte kommer ihåg exakt hur man gjorde – men på ett ungefär, och det duger gott. I den här videon kan du i alla fall se hur man trancherar kyckling.

Enkelt recept på kycklingfilé

Vill man göra det enklare för sig lagar man kycklingfilé. Då har någon gjort jobbet åt en och man slipper en massa ben och brosk. Värt att tänka på är dock att kycklingfilé lätt kan bli torrt eftersom det är en helt benfri del på kycklingen. Man får alltså se till att inte överlaga den. Den gamla klassikern att använda en stektermometer är ett bra knep om man är osäker. Använde man sig av den mindre kycklinginnerfilén ska köttet tillagas ännu kortare.

Kycklingfilé med rostade rotsaker, äpple och yoghurt Rekommenderad styckningdetalj

Vi har också den mycket prisvärda detaljen kycklinglår. Denna säljs som oftast med ben (men det finns även urbenad) och är extremt billig. Jag brukar hitta 1 kilo för cirka 30 kronor. Kycklinglåren är saftiga och fina och blir gudomligt fina i ugnen. Under skinnet som sitter kvar kan man peta in god topping för att sedan baka på med högre temperatur så att kycklingskinnet blir knaprigt och frasigt. Nackdelen är förstås att det sitter kvar lite ben på denna detalj, men det tycker jag inte är något problem.

12 recept på kyckling i ugn

Här kommer nu mina absoluta favoritrecept på kyckling i ugn – både hel, lår och filé. Alltså de bästa recepten på kyckling i ugn i Landleys kök. Ännu fler recept på kyckling i ugn hittar du sedan här.

Mina 12 favoritrecept på kyckling i ugn


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.