Lussekatter

Lussebullar till Lucia

Ska man baka en enda sak i jul måste väl ändå Lussekatter vara det givna valet? Vackert gula och fluffiga bullar, fint blanka och dekorerade med russin. De passar ju så bra till glöggen eller en kopp kaffe till julfikat. Helt klart måste man ju också mumsa lussebulle till Lucia den 13 december.

Bästa recepten på Lussekatter och Lussebullar

Jag gillar när man tänker lite utanför boxen. Man behöver ju trots allt inte stanna vid att bara göra originalformen – man kan experimentera och vara kreativ, göra annorlunda former, lägga ner i bullformar och dekorera. Smaksätta och byta ut.

Förra julen samlades vi i familjen hemma hos oss för att baka, dricka glögg och bara ha det mysigt. Eftersom alla dras med den kreativ ådran, hade vi otroligt kul och skapade de mest knäppa lussekatterna.

Jäst och Termometer

LussebullsdegTidigare tyckte jag det var knepigt att handskas med jäst. Den dog alltför ofta, eller så jäste inte bullarna upp som de skulle. Idag använder jag en helt vanlig termometer som jag har både till kött och degvätskor. På så vis behöver man aldrig vara osäker.

Det andra knepet är att se till att degen jäser i en lugn miljö, dvs inga temperaturförändringar, förslagsvis ståendes på spisen i en bunke övertäckt med en tunn handduk eller bakduk.

Lussekatter a’la Gi och LCHF

Min personliga favorit är Lussekatter med fullkorn och kesella. som är en mindre söt variant med kesella. När det ska lyxas brukar jag äta den till frukost med en skiva julskinka på. Mjölet har jag bytt ut mot ett fullkornsmjöl. Fler recept på julgodis och julkakor hittar du här.

Lussekatter

5 recept på Lussekatter


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.