Bästa recepten på Västerbottenpaj

Bästa recepten på Västerbottenpaj

Västerbottensost är ett klassiskt inslag vid våra svenska högtider. Med sin speciella smak passar Västerbottensost fint i både pajer och att ha på en skiva knäckebröd, men självklart gör den sig precis lika fint i andra anrättningar, som sill med saffran, apelsin och Västerbottenost eller lax med Västerbottensost, färgglatt mos och oliv-ajvar. Allra mest förknippad är ändå Västerbottensosten med kräftskiva – i alla fall i min värld. Det är mer eller mindre obligatoriskt att få en härlig bit nybakt Västerbottenpaj till sina kräftor, för det passar så bra med ostens lätta bitterhet till de salta kräftorna.

Så blev Västerbottensosten till

KräftorVästerbottensost är en grynpipig ost som kommer från Burträsk i norra Sverige. Osten görs på komjölk och lagras i minst 14 månader. Receptet sägs ha kommit till av ett misstag då mejerskan som skötte osten denna dag slank i väg och vänslades med en dräng. Ysterskan missade då att passa ystkaret ordentligt, men osten som först ansågs först vara misslyckad visade sig sedan när den provsmakades ha fått en helt unik smak.

Receptet är förstås hemligt, och enligt Västerbottensost själva, som testat att göra osten på andra orter, är det bara i Burträsk som den får sin speciella karaktär.

Ingen kräftskiva utan Västerbottensost

Västerbottensost har verkligen en egen stil med mycket smak och en salt och lite bitter ton. En klassisk Västerbottenpaj, eller Västerbottensostpaj, som de själva vill kalla den, är enkelt att göra och kan varieras på en mängd olika vis. Själv tycker jag det är roligt att göra den annorlunda varje år, men favoriten är nog ändå den som görs med bacon och lök.

Så hur gör man då den bästa Västerbottenspajen? Självklart med ett frasigt hölje av pajdeg som fylls med massor av ost och sedan varsamt tillagas i ugnen. Allra bäst blir Västerbottensostpajen när den gräddas runt 200 grader så den inte bränns, och när den får lite mer tid. Börjar den bli bränd lägger man bara på ett lager aluminiumfolie över pajen och låter den gräddas klart.

Nedan hittar du de sex godaste recepten på västerbottenspaj, så du kan servera en riktigt goding till din kräftskiva – både med bacon, med lök, med svamp och med ett glutenfritt pajskal. Glöm inte att du även kan följa Landleys kök på Facebook för mer inspiration till matlagningen.

» Här hittar du fler goda recept till din kräftskiva

6 Bästa recepten på Västerbottenpaj

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.