Bästa recepten till glöggminglet

Recept på mingelmat till jul

Fenomenet glöggmingel är fortfarande relativt nytt, men för det inte mindre trevligt. För den oinsatta är glöggmingel ett trevligt sätt att bjuda in vännerna under avslappnade former där man kan dricka glögg och mumsa på juliga snittar. Det är helt enkelt ett bra sätt att hinna ses innan jul.

Självklart behöver man inte bara dricka glögg. Jag brukar börja med att bjuda på glögg – oftast hemmagjord, och sedan byta av med passande vin. Många av recepten nedan har tips på passande vin. Hur ambitiös man vill vara med snittarna och hur många sorter man vill göra väljer man själv. Här hittar du recept på hemmagjord glögg.

Vad behöver man?

Recept hemmagjord glöggServetter, små gafflar och tallrikar är egentligen det enda som behövs. Gör olika smårätter och låt gästerna ta själva. Variera smakerna och se till att det både finns vegetariska och glutenfria alternativ, om du har gäster med allergi.

4-6 olika rätter är lagom att satsa på. Beräkna så varje gäst kan ta åtminstone två bitar av varje sort – hellre för mycket än för lite. Serveras rätterna med en tandpetare eller om de är riktigt små, behövs inga bestick. Tänd ljus och ha på lite skön julmusik i bakgrunden.

Börja med glögg som serveras i små glas eller glöggmuggar. När folk är trötta på glöggen kan det vara bra att ha öl och vin redo. Bag in box är smidigt eftersom folk kan ta själva. Många av de viner som finns i denna paketering är också anpassade för buffémat vilket gör sig perfekt till glöggfestens tilltugg.

Aptitretare som passar till glögg och rödvin

Jag brukar satsa på enkla snittar med juliga smaker. För det mesta gör jag dem dagen innan och värmer på innan gästerna kommer. Det samma gäller glöggen som blir bäst om den hinner stå till sig och dra under något dygn. Varje jul gör jag nya snittar som fylls på i receptkategorin tilltugg till glöggminglet. Kika gärna in där för ännu mer inspiration.

Nedan har jag samlat mina bästa recept på mat till glöggminglet. Jag har också plockat in några goda recept på hemmagjord glögg samt mina favoriter när det kommer till köpeglögg. Längst ner hittar du också goda mingelrecept i andra bloggar. Dela gärna inlägget med dina vänner om du tycker att det innehåller några bra tips. Delningsknappar hittar du längst ner.

» Fler julrecept hittar du här

Bästa recepten till glöggminglet

Goda recept på hemmagjord glögg

 • Lakritsglögg
  Lakritsglögg

  Lakritsglögg är en omtyckt favorit som du lätt kan göra själv. I denna kokar man ihop lakrits och julkryddor och spetsar med whiskey.
 • Chokladglögg
  Chokladglögg

  Varför inte koka en hemmagjord glögg med smak av choklad? Denna chokladglögg är god till buffén eller att ge bort i present.
 • Roseglögg
  Roséglögg

  Hemmagjord glögg på rosévin är ljusare än den klassiska röda eftersom den görs på rosévin. Sist vi bjöd in till glöggmingel blev denna favoriten.

Bästa tipsen på köpeglögg

Varje år släpps spännande nyheter vad gäller glögg på Systembolaget. Många håller sig till de klassiska sorterna medan andra vill testa något nytt. Det roliga med att testa nytt är förstås att man hittar nya godingar som man kanske inte hade provat annars.

Blossa glögg 1895

Jag är riktigt svag för glögg och börjar sörpla åtminstone en månad innan december. Jag dricker gärna min glögg kall och gillar oftast de starkare sorterna som spetsats med någon cognac, whisky eller som lagrats på fat. Mina absoluta favoriter är Blossa Trestjärnig Glögg Spetsad med Cognac (96517) och Blossa Trestjärnig Glögg Spetsad med Rom (96518).

En nyhet för i år är också Blossa 1895 (96003). Denna ligger i beställningssortimentet och har släppts i begränsad upplaga detta år. Denna glögg är min absoluta favorit och passar riktigt bra att dricka kall. Den påminner lite om portvin fast med extra krydda. Servera den gärna i fina glas istället för klassiska glöggkoppar.

Saturnus glögg Calvados

Smaksatt glögg

Smaksatt glögg är också kul.Visst ska glöggen fortfarande smaka glögg, men det är kul om den fått en hint av lakrits eller något bär. Jag gör som sagt gärna egen glögg eftersom det är så himla enkelt. Du hittar recepten ovan. Ska man köpa smaksatt glögg är Saturnus äppelglögg med Calvados (90315) en härlig glögg med äppelsmak. Denna skall helst serveras varm för bästa smak.

Tidigare hade Saturnus även en lakritsglögg som dessvärre inte verkar säljas längre. Dock finns Haga starkvinsglögg med lakrits (76527) att hitta i beställningssortimentet.

Årets glögg Blossa Earl Grey

Årets smak från Blossa

Men får heller inte missa att spana in klassikern – Blossas årliga smak. Årets smak från blossa har smaksatts med ekologiskt Earl Grey-te från The English Tea Company. Det finns trots allt många te-älskare där ute och då är detta ett spännande tips. Jag har provat den här glöggen vid flera tillfällen – både som kall och varm. Varje gång har jag tyckt den smakar olika mycket te.

Allra godast tycker jag den är kall eller ljummen, då känner man tesmaken som allra mest. Vill man skoja till det serverar man den här glöggen i små tekoppar till juliga småkakor.

 

Janssons Frestelse-mazariner

Fler recept till glöggminglet

Bästa recepten och tipsen till glöggminglet


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.