Bästa recepten till midsommar 2016

Bästa recepten till midsommar 2016

Så var det åter igen dags för midsommar. För egen del har jag lite av en hatkärlek till till denna dag. Vädret blir sällan som man vill, och allra trevligast tycker jag det är att bli bortbjuden. Det låter kanske lite konstigt när man har en av Sveriges största matbloggar att vilja bli bortbjuden och inte laga maten själv. Men just till midsommar tycker jag det är kul att få äta någon annans mat och se vad de har hittat på. Bara mingla i köket och ta den lugnt. Å andra sidan gillar jag förstås alltid att bli bortbjuden, inte bara till midsommar.

Så firar vi midsommar

När vi firar midsommar på landet med familjen tycker jag det är trevligt att hålla saker enkelt. Vi kör oftast en klassisk midsommarlunch med sill, ägg och potatis. Min mamma brukar också alltid göra extra mycket Janssons Frestelse till jul och frysa in en låda som man kan plocka fram till påsk och en som man kan ta fram till midsommar.

MidsommarVi brukar ofta ha en hemmagjord till på midsommarbordet. Till jul gör jag de hemmagjorda sillarna medan min pappa gör sillen till midsommar. Han brukar alltid vara väldigt kreativ i smakerna, men å andra sidan är han alltid ute i sista minuten. Då är det fint att det finns 5-minuterssill.

Efter lunchen dukas det fram tårta och kaffe. Själva desserten kan de sig olika, men det är obligatoriskt att den innehåller grädde och jordgubbar.

Inspiration till midsommarafton

På kvällen grillar vi och har det mysigt. Oftast grillas det kött eller grillspett som serveras med en potatissallad, en matig sallad och en enkel, sval sås. Tillbehören görs i förväg och köttet köttet ligger på marinering sedan morgonen. Glöm här inte att ta fram köttet i god tid innan grillningen så det hinner komma upp i rumstemperatur. Jag brukar ta fram det minst en timme innan tillagning, men gärna två till tre timmar innan.

Mitt knep till midsommar är att göra så mycket som det bara går i förväg. Se till att ha ordning och ha en bra mise en place, det vill säga att ha saker organiserat och färdigt i skålar så man bara kan montera det hela. Här kommer mina bästa recept till midsommar. Alla recept är för 4 personer om inget annat anges. Lite längre ner på sidan hittar du också tre vintips som passar till midsommarmaten.

» Ännu fler recept till midsommar hittar du här

Recept till sill-lunchen

» Mer läsning: Vad ska man välja för vin till sill?

Recept på midsommartårta

» Mer läsning: Sommarens bästa recept på midsommartårta

Enkla mingelrätter till bubblet

Recept till midsommarbuffén

Recept till midsommargrillen

» Mer läsning: 3 goda marinader till grillen

3 desserter till midsommarafton

Tre vintips till midsommar

Det är kanske inte helt lätt att välja vin till maten. Det viktiga i ekvationen är hur maten som lagas kommer att smaka. Själva proteinet i sig spelar egentligen ingen roll, för lagar du en köttbit med syrliga smaker passar trots allt inte ett tanninrikt, rött vin. Samma gäller om du lagar fisk med rökiga smaker och krämiga tillbehör. Då funkar inte alls ett friskt, vitt vin, utan snarare ett rödvin som har mer karaktär än det röda.

Men för att inte krångla till det allt för mycket har jag valt ut de viner som jag över lag tycker passar bäst till midsommarmaten och som är riktigt goda. Börja med bubbel, drick öl eller något vitt till midsommarlunchen, och välj ett rött vin till middagen senare. De flesta brukar som sagt grilla något och då är ett rött, mjukt vin perfekt.

Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut

ArtNr: 7688
Pris: 119:-
Min absoluta favorit i bubbelväg kommer från franska Louis Bouillot. Denna är otroligt prisvärd för sina ynka 119 kronor och slår vilken champagne som helst på fingrarna. Denna är torr och frisk med inslag av gröna äpplen, brioche, päron och citrus. Starta igång midsommaraftonen med detta läckra bubbel och lite goda snittar.

Vicar's Choice Sauvignon Blanc Vicar’s Choice Sauvignon Blanc

ArtNr: 12000
Pris: 95:-
Vicar’s Choice Sauvignon Blanc från Saint Clair är ett fräscht vin som passar både till fisk och skaldjur, såväl som syrligare, lättare kycklingrätter och sallader. Gillar man sauvignon blanc kommer man att gilla denna goding. Den höga syran i kombination med nässlor, krusbär, lime och nektarin är perfekt en solig sommardag.

Prohibition Zinfandel Prohibition Zinfandel

ArtNr: 74299
Pris: 99:-
Zinfandel-vavoriten nummer ett just nu kommer från Kalifornien i USA. Denna finns både på flaska och på bag in box, något som är perfekt om man har många gäster. Denna är precis lagom kryddig och tanninrik med fruktig smak av solmogna björnbär, kola, vanilj och sötlakrits. Vi har hittills inte hittat något den inte passar till. Det känns också alltid tryggt att korka upp denna snygging när det ska ätas gott.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.