Påskmat

Ägg, sill, lamm och kyckling

Om en vecka är det dags att rulla igång påskhelgen. Ägg, sill, lamm och kycklingrätter får äntra både buffébord och grillar – och visst är det trevligt. Påsken är min favorithögtid. Våren bjuder på värme i kombination med ljus längre tid under dagarna och grönska i rabatterna. Samtidigt är inte den vanliga julstressen och pressen i fokus. Man kan mysa i godan ro och slipper även in- och utkånkandet av midsommarbordet.

Gott och enkelt

Det Landleyska köket har några favoriter som jag idag tänkte tipsa om. Vi äter alltid sill, ägg och potatis till lunch på påskafton. Sillarna lägger vi in själva, men självklart slinker några köpta också in – man vill ju gärna testa de nya smaker som dyker upp i butik.

Bästa recepten till påsk

Här under hittar du massor av goda och enkla recept till påsk – allt ifrån hemmagjord sill, snittar, lamm- och kycklingrätter till grillen samt goda påskdesserter och aptitretare med vintips. Allra längst ner finns även inspirerande påskrecept från andra bloggar.

Påsksill och Lax

  • Gravad lax med lakrits
    Gravad lax med lakrits

    Testa gravad lax med lakrits. Denna lakritsgravade lax är både godare och enklare att göra än man kan tro.
  • Sommarsill med jordgubbar och lime
    Midsommarsill: Sill med jordgubbar och lime

    Årets godaste sommarsill står min pappa för. Varför inte testa Midsommarsill: Sill med jordgubbar och lime redan nu till midsommar?
  • Honungsgravad lax med jordgubbar och chili
    Rimmad lax med chili, jordgubbar och honung

    Recept på rimmad lax med jordgubbar och chili. Bra till buffébordet vid midsommar, påsk eller jul.
  • Ajvarsill med chili
    Sill med ajvar och chili

    Det här är ett enkelt recept på krämig och god sill. Sill med ajvar och chili är en riktig färgklick att sätta på sillbordet.
  • Sill med basilika och dill
    Sill med basilika och dill

    Sill med basilika och dill är en örtig och god sill med basilika och dill. Mer åt det klassiska hållet, men precis lika god för det.
  • Södermalmssill
    Södermalmssill

    Den här sillen blir härligt fyllig tack vare majonäs. Perfekt att ställa fram till jul – eller varför inte till midsommar eller påsk, om man så vill?

Påsksnittar

Varm påskmat med lamm och kyckling

Påskdesserter

Recept på påskiga aptitretare: Påskpoletter med ägg och laxröra

Ca: 24 stycken
Temperatur: 200°

Aptitretare till påsk

1 burk kikärtor
2 ägg
0,5 dl majsstärkelse
1 tsk olivolja
salt, peppar

1 ägg
1/2 röd lök
40g rökt lax
1 dl creme fraiche
3 msk hackad färsk dill

1. Skölj kikärtorna och ha ner dem samt ägg, majsstärkelse och olivolja i en mixer. Salta och peppra ordentligt. Kör till en slät smet. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och klicka ut röran i klickar om ca 5 centimeter i diameter. Platta till dem genom att föra skeden i cirklande rörelser så att de blir jämntjocka.

2. Grädda i 200° i ca 10-15 minuter. Tag ut plåten och lossa poletterna från bakplåtspappret, vänd på dem och tryck till försiktigt. Grädda ytterligare 10-15 minuter (totalt 25-30 minuter). Låt svalna på ett ugnsgaller.

3. Hårdkoka ägget. Hacka sedan det samt lök och lax. Vänd ihop hacket med creme fraiche och dill. Klicka ut röran på poletterna. Toppa med en dillkvist eller persilja.

Påskrecept i andra bloggar

Ägg dekorerade med rom

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.