Bearnaisesill

En annorlunda sill till midsommar eller jul

Jag älskar bearnaisesås. Egentligen till vad som helst – men allra helst till en god köttbit med potatisgratäng. Å andra sidan går bearnaisesås bra till nästan allt. Många som håller på med mat i någon form – oftast som kock eller som allmän matnörd tycker att man minsann ska slå sin egen bea. Det är anskrämligt att köpa när det är så enkelt att vispa ihop den själv. Själv håller jag inte med.

Köpebean är ett utmärkt alternativ för den stressade 2000-talsmänniskan som varken har tid eller ork att göra egen sås. Att den dessutom kan råka skära sig är ytterligare ett argument mot den hemslagna. Jag tackar förstås inte nej om någon bjuder, men det finns faktiskt riktigt bra bearnaisesås där ute – så länge man skippar Blå Bands läskiga pulver.

Hemmagjord sill till påsk

Den här sillen är en annorlunda variant med spännande smaksättning av bearnaisesås. Man kan förstås blanda den med riktig bearnaise, men för att den inte ska kännas allt för flottig använde jag mig av torkad dragon, vinäger och en äggula för att få fram den silkiga texturen och den gula färgen. Den här sillen passar utmärkt både på midsommarbordet och till julbordet. Fler recept på spännande sill hittar du här.

Självklart är den också utmärkt till påsk med sin gula färg. Använd löksill om du har bråttom, annars går det precis lika bra att koka upp lag och köra med inläggningssill eller Abbas 5-minuterssill.

Snabblagat och enkelt recept

Vilken färdig bearnaisesås är min favorit kanske du förresten undrar? Lohmanders så klart. Den har gått i arv från min mamma och nu älskar jag den lika mycket ;) » Här hittar du goda vintips som passar till sill.

Bearnaisesill

För: 8 personer

Bearnaisesill

1 stor burk löksill
2 msk flytande smör
2 msk hackad dragon
1 msk äppelcidervinäger
1 äggula
2 dl creme fraiche
1 msk hackad purjolök
salt, vitpeppar

1. Häll av sillagen och skölj sillbitarna. Låt rinna av i ett durkslag.

2. Smält smör i en kastrull och ha ner hackad dragon. Häll på vinäger och låt det fräsa upp. Tag av kastrullen från plattan och rör ner äggulan och creme fraiche. Hacka purjolöken och rör ner den med.

3. Låt svalna och blanda sedan i sillen. Smaka av med salt och peppar.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.