Beer Can Chicken med ölglaze

Beer Can Chicken i ugn

En råvara som det pratas mycket om under sommaren är Beer Can Chicken. Det här sättet att grilla kyckling går ut på att man stoppar upp en halvfylld burk med öl i baken på kycklingen. Ölen kan också smaksättas med lite rökarom, chipotle eller vitlök för att ge det lite extra piff.

Varför ska man göra det, undrar du kanske nu? Ja, när ölen förångas av ugnens eller grillens värme blir det som en ångkokning inifrån kycklingen. När temperaturen hålls nere och ångan stiger blir kycklingen därför mör och saftig. Visst går det snabbare att slänga på några kycklingfiléer eller en halverad kyckling på grillen, men ibland är det kul att variera sig.

Kan man göra Beer Can Chicken på vanlig kyckling?

Det finns färsk kyckling som saluförs som Beer Can Chicken. Den enda skillnaden på denna sort och den helt vanliga färska kyckling man kan köpa i butik är att Beer Can Chicken har ett lite större hål för att ölburken ska gå att få i lättare. Jag köper alltid helt vanlig kyckling som man bara tänjer ut och i värsta fall skär ett litet snitt i vid öppningen för att få i burken.

Tid i ugnen

Beer Can Chicken kan tillagas både på grillen och i ugnen. Hur lång tid kycklingen behöver i ugnen beror helt på hur mycket den väger, det vill säga hur stor kyckling man använder. Allra säkrast är förstås att använda en stektermometer, då ska kycklingköttet komma upp i cirka 82°C intill benet. Kör du din Beer Can Chicken i en ugnstemperatur på 175°C brukar mellan 1,25 till 1,5 timme vara lagom att ha den inne.

Välj svenskt kycklingkött så ska du inte behöva oroa dig för salmonella. Har du gott om tid, dra gärna ner temperaturen på ugnen till 150°C och laga kycklingen lite längre – mellan 1,5-2 timmar, då blir den ännu mörare och saftigare. Letar du efter recept på Beer Can Chicken på grillen kan du kolla här.

Beer Can Chicken

Beer Can Chicken i ugn

Beer Can Chicken i ugn med rostaksmos, snabbpicklad rödlök, gräddsås och friterad svartkål

För: 4 personer

Beer Can Chicken med ölglaze

Kycklingrub:

1 msk ancho chili pepper
1 msk paprikapulver
1 msk vitlökspulver
1 msk lökpulver
1 msk torkad timjan
4 msk muscovadosocker
salt, svartpeppar

Beer Can Chicken i ugn:

1 hel kyckling (cirka 1,5 kg)
0,5 dl rapsolja
1/2 burk öl (33 cl)
4 vitlköksklyftor
1 tsk liquid smoke
0,5 dl balsamico med granatäpple

Rotsaksmos:

2 palsternackor
700g potatis
1 dl creme fraiche
1 klick smör
salt, peppar

Snabbpicklad rödlök:

3 dl vatten
0,5 dl socker
3 msk salt
2 msk vitvinsvinäger
1 msk balsamvinäger
1 röd lök

Gräddsås:

2 dl vatten
1 kycklingbuljongtärning
2 dl vispgrädde
1 dl vitt vin
4 msk klippt, färsk gräslök
1 tsk torkad timjan
salt, svartpeppar

Friterad svartkål:

4 blad svartkål
6 dl rapsolja
salt

1. Blanda alla ingredienserna till rubben. Skölj kycklingen och torka av den. Se till att öppningen är tillräckligt stor för en burk. Pensla kycklingen med olja och klappa in ruben runt om. Skär upp burken med en konservöppnare få den är helt öppen. Slå av hälften av ölen i ett glas (och drick upp). Halvera vitlökarna och ha ner dem samt liquid smoke i burken. Trä på kycklingen på burken och ställ in i ugnen i 175°C i cirka 1,25-1,5h.

2. Skala och hacka palsternackor och potatis. Koka i saltat vatten till de mjuknat, cirka 15 minuter. Slå av vattnet och mosa rotsakerna. Rör i creme fraiche, smör och smaka av med kryddor.

3. Koka upp vatten tillsammans med socker, salt och vinäger. Skär löken till klyftor och lägg ner den i kastrullen. Lyft av kastrullen och låt det svalna. Låt stå cirka 20 minuter.

4. Koka upp vatten och en buljongtärning. Låt det koka ner till häften och rör sedan i vispgrädde, vitt vin, gräslök och timjan. Låt det sjuda ihop och smaka av med salt och peppar.

5. Skölj svartkålen och torka dem noga. Skär bort ändarna och dela bladen till cirka fem centimeters långa bitar. Hetta upp oljan och fritera svartkålsbladen till de blivit krispiga – cirka 1/2 – 1 minut.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.