Beer Can Chicken med chipotlecreme och bakad potatis

Beer Can Chicken till sommargrillen

Minns du när en Beer Can Chicken stod på var mans grill? För ett par år sedan, när fenomenet nådde Sverige, då skulle alla ha en kyckling ståendes i sin grill med en ölburk i rumpan. Nåväl. Beer Can Chicken är gott och ett perfekt sätt att tillaga en hel kyckling på i sin grill. Visst kan man bara låta den ligga direkt på grillgallret, men då måste man hålla på och vända på den, samtidigt som den också blir saftigare tack vare ångan som stiger från burken. Hel kyckling är en prisvärd detalj att köpa. Ska man inte tillaga den direkt är det bara att hiva in hela paketet i frysen.

Potatis ska alltid bakas utan folie

Detta recept på Beer Can Chicken med chipotlecreme och bakad potatis är enkelt och gott. Medan kycklingen tillagas på grillen bakar man potatisarna i ugnen. Man kan naturligtvis också laga dem i grillen. Tänk på att bakpotatis alltid ska bakas utan folie, annars blir den kokt. När man bakar potatis är det det fina, knapriga skalet man är ute efter. Det är det som ger den distinkta smaken på bakpotatis. Dessutom är skalet nästan det godaste på bakpotatisen och ska så klart också ätas. Rengör därför potatisen noga innan du lägger in den i ugnen. Varför har man då folie? Ja, för att varmhålla potatisen efter tillagningen, förstås.

Och kycklingen då? Ja, för att den ska få god smak får den en rub av paprikapulver, chilipulver, lökpulver, cayennepeppar och muscovadosocker. Kycklingen smörjer jag in med rumsvarmt för för att den ska få god smak, extra fett och för att rubben ska fästa. Ölburken som kycklingen ska stå på fyller jag med 1 dl öl, 1 dl apelsinjuice, vitlök och liquid smoke (flytande rökarom). Man ska inte fylla hela burken eftersom man vill att innehåller ska sätta igång att ångas. Han man en dancing chicken, dvs en särskild ställning för beer can chicken kan man naturligtvis använda den. Vill du hellre tillaga din beer can chicken i ugnen följer du bara tillagningen i detta recept.

» Här hittar du fler goda grillrecept till sommaren

Beer Can Chicken med chipotlecreme och bakad potatis

Beer Can Chicken med chipotlecreme och bakad potatis

För: 4 personer

Beer Can Chicken:

1 hel kyckling
50–75g rumsvarmt smör
1 msk paprikapulver
1 msk chilipulver
1 msk lökpulver
1 msk cayennepeppar
1 msk muscovadosocker
salt, peppar
33 dl mörk öl på burk
1 dl apelsinjuice
2 vitlöksklyftor
1 tsk liquid smoke

Bakad potatis:

4 stora bakpotatisar

Chipotlecreme:

2 dl crème fraiche
4 msk chipotlepasta
salt, peppar

  • Smörj in kycklingen i rumsvarmt smör och peta gärna in några tunna smörbitar under skinnet. Blanda alla kryddor till torr-ruben och klappa in den runt om på kycklingen. Skär upp öppningen på ölburken. Behåll 1 deciliter öl i burken och häll i 1 deciliter apelsinjuice. Ha i krossade vitlöksklyftor och liquid smoke. Trä på kycklingen på burken. Tänd en grill med lock och låt elden lägga sig. Fös briketterna till ena änden av grillen och ställ kycklingen med burk på grillgallret i andra änden så den får indirekt värme. Lägg på locket och grilla i cirka 1,5 timmar, eller till den kommit upp i en innertemperatur om cirka 75°C. Kontrollera kycklingen då och då. Grilla på skinnet precis innan kycklingen är klar så det får lite knaprighet.
  • Gnugga potatisarna rena och torka av dem. Nagga dem runt om med en gaffel och lägg in i 225°C i ugnen utan folie i cirka 1,5 timme. Vänd potatisarna efter halva tiden. Känn efter att de är klara, låt dem annars gå längre. Lägg potatisarna i aluminiumfolie till serveringen. Skär ett kryss på ovansidan och tryck till så de öppnas.
  • Blanda crème fraiche med chipotlepasta. Smaka av med salt och peppar.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.