Beer Can Chicken med curry-rub, mungbönssallad och bakade småpotatisar

Recept med Beer Can Chicken

Minns du när Beer Can Chicken var hett och alla skulle laga det? Det gör i alla fall jag. Under en tid såldes Beer Can Chicken som en speciellt framtagen produkt, men det folk snart insåg var att man kunde göra Beer Can Chicken av vilken kyckling som helst. Man behövde alltså inte någon särskild kyckling. Man behövde faktiskt inte heller någon särskild beer can-ställning (också kallad dancing chicken) heller. det var ju bara att ta en 33-centiliters ölburk.

Beer Can ChickenJag tyckte i alla fall att det var kul att väcka liv i den gamla innerätten igen – för det är faktiskt kul att grilla kycklingen stående. Dessutom blir den himla mör när den ångas inifrån. Självklart behöver man inte använda öl – det går faktiskt lika bra med exempelvis vin. Denna Beer Can Chicken med curry-rub, mungbönssallad och bakade småpotatisar får tillagas öven en ölburk som fylls med rosévin, bbq-sås och vitlök. Man kan så klart ta öl i burken om man vill. Kycklingen får stå och gotta sig på grillen medan man ordnar tillbehören.

Sommarmat för grillen

Tänk på att man behöver en grill med lock för att det inte ska ta en evighet att få kycklingen tillagad. Ruben på kycklingen är minst lika viktig som burkinnehållet, så till denna Beer Can Chicken gör jag en superenkel rub med gul curry, salt och peppar – kan kanske egentligen skulle kalla det för en kryddblandning. Själva ruben fäster jag med med oljan från soltorkade tomater som jag blandar med pressad vitlök. Har man ingen olja från soltorkade tomater, alltså den olja som blir över från soltorkade tomater på burk, då kan ma ta vanlig rapsolja. Soltorkade tomat-oljan ger dock en godare smak. Tack vare curryn blir kycklingen snyggt gul, så tranchera den gärna vid bordet.

Madeleine Landley grillar korv

Tips på god sallad till grillat

Tillbehören till denna grillade kyckling består av små potatisar som jag bakar i ugnen och sedan toppar med crème fraiche och örter. En god sallad behövs ju också alltid så denna gång fick det bli en mungbönssallad. Mungbönor brukar man köpa torkade i påse. De är små och gröna och har en fin och nötig smak. Jag blötlade först mina bönor i varmt vatten. Sedan lät jag dem sjuda i nytt vatten i endast några minuter. När jag gjorde som det stod på påsen blev de bara till en gröt. Den gröten fick istället bli till mungbönsbiffar…

Mungbönssalladen blandar jag med rostade solrosfrön, smörstekt svartkål, rostad majs, silverlök, sockerärtor, strimlade soltorkade tomater, färsk mynta och en skvätt balsamvinäger. Silverlöken kan man byta mot gul lök eller schalottenlök. Dessa bör man få lägga i ett tag i isvatten så de blir lite mildare. Jag älskar verkligen såna här matiga sallader med olika texturer och lite tuggighet. Jag hoppas du vågar prova på dem. Ett tips är naturligtvis att göra den i förväg och sedan koncentrera sig på det andra. Salladen går nämligen både att servera kall eller ljummen (gör man den i förväg och vill man ha den ljummen kan hastigt värma den i micron). Detta recept är glutenfritt, men kontrollera så att bbq-såsen också är glutenfri.

» Här hittar du fler härliga sommarrecept

Beer Can Chicken med curry-rub, mungbönssallad och bakade småpotatisar

För: 4-6 personer

Beer Can Chicken med curry-rub, mungbönssallad och bakade småpotatisar

Beer Can Chicken med curry-rub:

1 hel kyckling (1-1,4 kg)
3 msk oljan från soltorkade tomater eller rapsolja
3 vitlöksklyftor
gul curry
salt, peppar

Till burken:

1 dl rosévin eller öl
1 msk bbq-sås
2 vitlöksklyftor

Mungbönssallad:

1,5 dl torkade mungbönor
0,75 dl solrosfrön
100g svartkål (+ smör + äppelcidervinäger)
1 liten burk majs (ca 165g avrunnen)
1/2 silverlök
70g sockerärtor
8 bitar soltorkade tomater i olja
8 stora blad mynta
1 msk balsamvinäger

Tillbehör:

10-12 mindre, fasta potatisar (ca 800g – 1 kg)
salt
1 dl crème fraiche
färska örter, ex timjan, persilja och gräslök
bearnaisesås (gärna chipotle-bea)

  • Skölj av och torka kycklingen med hushållspapper. Blanda olja med pressad vitlök. Pensla kycklingen runt om med oljan och pudra sedan över gul curry, salt och peppar. Blir det över olja penslar du med den under grillningen. Ha ner rosévin, bbq-sås och grovhackade vitlöksklyftor i en ölburk där toppen är bortklippt eller på ett dancing chicken-ställ. Ställ kycklingen på ställningen, placera den på grillen, sätt i en ugnstermometer någonstans på kycklingen in mot en benbit och stäng grill-locket. Grilla tills kycklingen har en innertemperatur på cirka 80°C vid benet. Detta tar cirka en timme beroende på temperaturen i grillen samt hur stor kycklingen är.
  • Koka upp 3 dl vatten och slå det över mungbönorna. Låt stå i 3 timmar. Slå av vattnet och ha ner mungbönorna i en kastrull med nytt vatten och salt. Sjud bönorna i 6-10 minuter – ta upp en böna och känn att den mjuknat. Den ska dock fortfarande ha kvar lite spänst och inte koka sönder. Slå av vattnet och spola kallt vatten över bönorna som de får ligga i ett tag och kulas. Slå sedan av det.
  • Rosta solrosfröna i en torr stekpanna. Ha ner en liten klick smör på slutet och salta. Stek tills fröna fått lite färg. Skär bort stammarna på svartkålen och skär bladen till strimlor. Stek svartkålen på låg värme med en stor klick smör. Smaka av med salt och några stänk äppelcidervinäger.
  • Slå av vattnet från majsen och ha ner i en torr stekpanna. Rosta dem under omrörning på medelvärme tills de börjar torka till lite. Ha då i en klick smör som får fräsa in. Salta ett varv.
  • Skiva silverlöken tunt, strimla sockerärtorna smalt på längden och strimla de soltorkade tomaterna. Blanda allt i en skål med mungbönor, solrosfrön och svartkål. Ringla över lite balsamvinäger och strössla över strimlade myntablad.
  • Gnugga potatisarna rena och lägg dem på en ugnsplåt. Salta på den blöta ytan och baka sedan i 40 minuter i 225°C på över- och undervärme. Skär kryss i de färdigbakade potatisarna och lägg dem i en skål. Klicka en liten klicka på crème fraiche på potatiskryssen och strössla över lite färska örter samt några drag på svartpepparkvarnen. Servera med bearnaisesås.
Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.