Beer Can Chicken med honungsrub

Ska man grilla på kol eller gasol?

Huruvida man ska grilla med kol eller gasol är en smaksak. Till denna maträtt behöver man i alla fall en grill med lock. Jag föredrar att grilla med kol eftersom det krävs lite mer fingertoppskänsla – både när det kommer till att tända på ett miljövänligt vis samt att reglera temperatur och tidsåtgång innan maten är klar.

En kolgrill lever lite sitt eget liv eftersom kol är en oberäknelig värmekälla. En gasolgrill kan temperaturstyras med vred och det tycker jag nästan är lite fusk. Å andra sidan tycker jag också att det smakar godare när man grillar med kol – när allt kommer till kritan är det ingen gas som förbränns och dessutom förekommer partiklar som frisläpps från kolen. Huruvida det är bra eller ej kan man förstås diskutera i en evighet, men dör man inte av det ena så dör man väl av det andra. Aska ska ju också vara otroligt rent, så det goda tar väl ut det onda. vi låtsas det i alla fall.

Beer Can ChickenBeer Can Chicken med honungsrub och mandelsalladMandelsallad

Tid att grilla Beer Can Chicken

Men, bara för att jag föredrar kolgrill betyder det inte att jag inte grillar på gasol. Gasol är som sagt bra när man vill ha en exaktare temperaturkontroll eftersom många gasolgrillar kommer med en temperaturmätare i locket. Vi kör vi gärna gasolgrillen när det är bråttom att få maten klar eftersom man inte behöver invänta glöden.

Beer Can Chicken på gasolgrill

Denna Beer Can Chicken gjorde vi på en gasolgrill, och visst gick det smidigt. Vi såg helt enkelt till att hålla temperaturen i grillen runt max 175°C. Med indirekt grillning, det vill säga när råvaran inte står direkt över värmen, blir det mört och fint eftersom värmen hålls lägre. Naturligtvis tar det också längre tid, men det är det absolut värt!

Sommarmat till grillen

Tillsammans med denna goda, knapriga sallad blir det en riktigt god rätt att njuta av på kvällskvisten. Har man inte tillgång till kryddtagetes och bladpersilja kan man ta färska örter efter behag.

» Fler varianter på Beer Can Chicken hittar du här

Beer Can Chicken på grill med honungsrub

För: 4 personer

Beer Can Chicken med honungsrub

Kyckling med rub:

3 msk grillkrydda med honungssmak
2 msk flingsalt med chipotle
2 msk muscovadosocker
1 msk grovmalen svartpeppar
1 msk hel kummin
1 tsk lökpulver
1 hel kyckling, ca 1,3 kg
1/2 öl á 33 cl
1 msk liqiud smoke

Sallad:

2 morötter
0,5 dl mandel
1 dl gröna oliver med pimiento
100g blomkål
1 burk svarta bönor (400g)
0,5 dl skalade sesamfrön
8 bitar soltorkade tomater
2 dl puylinser
0,5 dl olivolja
3 msk crema di balsamico
10 blad kryddtagetes
1 kvist bladpersilja
salt, peppar

1. Mortla grillkrydda, flingsalt, muscovadosocker, svartpeppar, hela kumminfrön och lökpulver. Gnugga in kycklingen med ruben. Häll bort hälften av ölen (förslagsvis i munnen), slå i liquid smoke och sätt kycklingen på burken. Tänd gaselementen på sidorna eller fördela ut kolet i ena änden av grillen. Ställ kycklingen där kol eller eld inte finns och stäng locket. Håll temperaturen runt 150-175°C i grillen och låt kycklingen stå i cirka 1-1,5 timme. Kontrollera gärna kycklingens innertemperatur med en stektermometer. Rekommenderade innertemperaturer för kyckling hittar du här.

2. Hacka morötterna smått. Hetta upp en panna med smör och ha ner mandlarna, när de börjar få färg, ha ner morötterna och låt dem stekas med cirka 3 minuter så de mjuknar en aning. Hacka gröna oliver och blomkål smått – gärna med ett brunoise-järn.

3. Koka upp en kastrull med saltat vatten. När vattnet kokar, ha ner linserna och dra ner temperaturen. Låt linserna sjuda i cirka 20 minuter. Slå av vattnet på linserna och sköljd de svarta bönorna. Blanda med de övriga ingredienserna till salladen samt olivolja, balsamico och örter. Smaka av med salt och peppar. Servera med en enkel sås.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.