Beer Can Chicken

Vad är Beer Can Chicken?

Det är sommar och det är dags att tända grillen. Har du inte ännu inte testat Beer Can Chicken är det på tiden att du gör det. Kyckling med det här namnet kan köpas i butik och då får man kyckling med ett uttänjt huvudhål för att stoppa in en ölburk. Sexigt va?

Kycklingen monterad på burken ställs sedan på grillen och blir på så vis lite saftigare eftersom den ångas inifrån då ölen avdunstar. Någon ölsmak skulle jag inte vilja påstå att man känner, dock blir det som sagt väldigt mört och ser hur dumt ut som helst. Gästerna älskar det och man blir garanterat grillfestens hjälte.

Grillat

Öl till Beer Can Chicken

Grillfest med goda tillbehör

I det här receptet penslas kycklingen med en glaze som görs av den resterande ölen. Det blir en lätt maltig smak på det hela som knyter ihop säcken på ett trevligt vis. Men, vad ska man ha till då? Ett serveringstips är att lägga på majskolvar, småkorvar, paprikor, lökhalvor och grilloumi i slutet av grillningen.

Vintips till grillningen

Vill man ha ännu mer kött är ribs gott att gnaga på till. Servera med nachochips eller baguette med aioli, hickorysås, dragoncreme och tomatsallad. Vi bjöd in vännerna och la en massa godsaker på grillen. Under receptet hittar du också ett mycket gott vintips som passar till maten.

Beer Can Chicken kan tillagas både på grillen och i ugnen. Just i detta recept tillagas den på grillen, men här finns ett recept om du hellre vill tillaga din kyckling i ugnen. Använd med fördel en stektermometer och du är osäker på kycklingens innertemperatur.

» Fler goda recept på Beer Can Chicken hittar du här.

Grillat

Grillat

Beer Can Chicken med öl-glaze

För: 4 personer
Tid: 40 minuter
Temperatur: 225°

Beer Can Chicken

Beer Can Chicken:

1 kg kyckling (Beer Can Chicken)
1 dl rapsolja
salt, peppar
33 cl mörk öl i burk (ex ale eller porter)

Ölglaze:

resten av ölen
4 msk råsocker
1 tsk liquid smoke
1/2 spansk peppar
1 vitlöksklyfta
1 apelsin
1/2 dl olivolja

1. Tänd grillen och vänta på bra glöd. Fördela ur kolen mot sidorna av grillen och ställ en uppsamlingsplåt i mitten för att samla upp köttsaften.

2. Pensla kycklingen runt om med olja och salta och peppra. Använder du färdig Beer Can Chicken kan du hoppa över detta steg.

3. Öppna ölburken och häll av hälften av innehållet i ett glas. Sätt kycklingen på ölburken (huvuddelen) och tryck in den så att ölburken hamnar inuti kycklingen. Ställ kycklingen i mitten av grillen så att den står på burken. Grilla ca 1-1,5 timmar med grill-locket på. Kontrollera temperaturen med en stektermometer vid kycklingens lår. Vid 82° är kycklingen klar.

4. Häll ner ölen i en kastrull tillsammans med råsocker, liquid smoke, samt hackad vitlök och chili. Zesta i skalet från apelsinen och låt det puttra ihop på svag värme. Når såsen blivit simmig, rör i oljan och ställ det åt sidan. Pensla kycklingen med glazen när den är färdiggrillad.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.