Kanel- och mangopenslad Beer Can Chicken

Njut av härlig sommarmat

När jag var på Spot and Tells event med Kronfågel uppe på Gondolens tak fick man svara på vad man skulle smaksätta sin Beer Can Chicken med. Jag svarade chili, kanel och aprikos. Eftersom jag absolut trodde att det skulle vara gott var jag ju så klart tvunget att prova snarast.

Jag var helt övertygad om att aprikospuré fanns som barnmat, men efter att ha vänt upp och ner på butikens hylla kunde jag konstatera att så inte var fallet. Istället fick det bli en barnmatsburk med mangopuré som blandades med kanel och gul chili.

Beer Can ChickenNate

Oslagbart på grillen – Beer Can Chicken

Dagen till ära skulle vi grilla ute på lantstället på gasolgrillen. Pappa tyckte det var en smart idé att värma grillen genom att dra på alla tre brännarna. När grillen var varm satte vi kycklingen på grillen och gick och satte oss på utkiken och drack champagne. Kycklingen skötte ju sig mer eller mindre själv och tajmades med en äggklocka – perfekt.

Tips på rosé till kycklingen

När vi väl traskade tillbaka till grillen var det mycket kycklingdoft i luften. Orsaken till det upptäckte vi när vi lyfte på locket och fann en kolsvart kyckling där under. Farsgubben hade uppenbarligen glömt att stänga av mittbrännaren…

Nåväl, det värsta sotet skottatas bort penslades kycklingen med glazen. Det visade sig bli gott ändå och som tur var så var det bara skinnet på kycklingen som hade tagit stryk. Tur för farsan.

Puycheric SyrahPuycheric Syrah

Laga mat med ogräs

Till kycklingen serverades en härligt waldorfinspirerad sallad med ogräs. Många vet just inte hur mycket godsaker som rycks ur grönsakslanden och slängs helt i onödan. På landet odlar vi i pallkragar och i en av dem hade det bara kommit upp nate och svinmålla – något som räkas som ogräs. Det gjorde ingenting för vår del eftersom det går alldeles utmärkt att ha i maten.

Alltså har vi nu en pallkrage där vi låter ogräset växa. Här kan du läsa mer om alla godsaker vi kastar bort i onödan – nämligen ogräset.

Beer Can Chicken med mango och kanel

För: 4 personer

Kanel- och mangopenslad Beer Can Chicken med fetapotatissallad och Waldorf med ogräs

Beer Can Chicken:

1 Beer Can Chicken
2 dl öl
2 vitlöksklyftor
1 msk chipotlechilipulver

Till pensling av kyckling:

1 gul chilipeppar
1 barnmatsburk mangopuré (125g)
1 msk spiskummin
1 tsk kanel

Potatissallad med fetaost:

500g potatis
250g cocktailtomater
1 burk kronärtskockshjärtan (390g)
15 cm purjolök
150g fetaost
40g blandad sallad (maché, rucola, mangold)
1/2 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar

Waldorfsallad med ogräs:

250g frysta gröna sojabönor
50g nate
2 gröna äpplen
50g valnötter
2 dl creme fraiche
1/2 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar, oregano

1. Öppna ölburken och häll av hälften av innehållet (förslagsvis i munnen :)). Använder du en Dancing Chicken (ställning) fyll den till hälften med öl. Ha ner två pressade vitlöksklyftor och chipotlechilipulver i burken/ställningen och sätt kycklingen på burken/ställningen. På gasolgrill: tänd brännarna på sidorna. Vid kol: placera kolet runt om utmed sidorna av grillen. Ställ på kycklingen och stick i en termometer in till benet. Lägg på locket på grillen och låt kycklingen grillas 1-1,5 timmar.

2. Hacka chilifrukten och rör ihop med mangopuré, spiskummin och kanel. Pensla kycklingen mot slutet av grilltiden.

3. Halvera cocktailtomater och lägg ut på en plåt på ett bakplåtspapper. Strö salt över och rosta i 225° i 20-30 minuter.

4. Dela potatisen till mindre bitar och koka i saltat vatten. Halvera kronärtskockshjärtan, strimla purjolök och smula fetaosten. Blanda allt med sallade och de rostade tomaterna. Ringla över vinäger och kryddor.

5. Tina sojabönorna och tärna äpplet. Skölj naten och snoppa av bladen. Hacka valnötterna. Rör ihop creme fraiche med äppelcidervinäger och kryddor. Vänd ihop med sojabönor, äpple, nate och valnötter.

Rekommenderat vin till: Puycheric Syrah Rosé (nr 2209) 75:-


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.