Bifftoast med flankstek och pepparrot

Bifftoast med flankstek

Bifftoast med flankstek och pepparrot är gott men något jag sällan gör. Nej, hos oss är det snarare sambon som kommer som kommer på såna här saker. Det kan vara när man vill ha något gott till middag som ändå är enkelt och lättlagat. Det här är en rätt som passar året runt. I alla fall tycker jag det. Brödet kan man grilla eller steka i en stekpanna för att ge det lite färg och knaprighet.

Enkelt och lättlagat till middag

Vitlöksdressingen kan man förslagsvis göra i förväg och förvara i kylen. Likaså kan man hacka rödlöken i förväg för att snabba upp det hela. När flanksteken är tillagad låter man den vila och skivar sedan upp den i smala skivor på cirka 5–7 millimeters tjocklek. Självklart kan man ta något annat nötkött, men jag tycker flankstek är godast till. Några salladsblad och lite riven pepparrot och det hela är klart. Gulan i äggskalet blir dekorativ och adderar krämighet, men gillar man inte det är det bara att skippa.

» Här hittar du fler recept på goda mackor

Bifftoast med flankstek och pepparrot

Bifftoast med flankstek och pepparrot

För: 4 personer

Flankstek:

400g flankstek
bbq-sås
salt, peppar

Vitlöksdressing:

1 vitlöksklyfta
1 tsk smör
1,5 dl crème fraiche
salt, peppar, persillade

Bifftoast:

8 skivor tjockt rostbröd eller 4 skivor formfranska
8–12 blad romansallad
1 röd lök
färsk pepparrot
salt, peppar
4 äggulor

  • Grilla eller stek flanksteken hel. Pensla med bbq-sås och salta och peppra under grillningen (vid 58-60°C är flanksteken färdig). Låt köttet vila i folie i 10 minuter och skär sedan upp det till smala skivor.
  • Pressa en vitlöksklyfta i en liten skål skål och lägg på en liten klick smör. Ställ in i micron och kör på högsta effekt i 30 sekunder. Blanda vitlöken med crème fraiche och kryddor.
  • Grilla eller stek brödskivorna i en klick smör så de får lite färg på båda sidor. Fördela ut två brödskivor per tallrik och lägg på ett par blad romansallad på varje tallrik. Ringla över vitlöksdressingen och fördela ut skivor av flanksteken. Strössla över finhackad rödlök och riv över färsk pepparrot – efter behag. Dra över salt och peppar och avsluta med en äggula i äggskal på toppen.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.