Bifftoast med getost och hjortron samt en krämig fänkålssallad

Biff på grillen

I vår familj är söndagar på något vis dedicerade till Formel 1 och pizza. Man är ofta trött efter en helg med massa galej och orkar inte ställa till med en oreda i köket. Dock, är det så gott att laga något lyxigt till söndagsmiddag när man faktiskt orkar. Det behöver ju trots allt inte vara så bökigt…

De här hamburgarna är underbart goda och inte alls svåra att göra. Skiva upp lite grönsaker, sväng ihop fänkålssalladen och stek på köttet. Sedan är det bara att montera burgaren och njuta – exempelvis med ett härligt glas rödvin.

Burgare för vuxna

Köttet i den här rätten kan man båe grilla eller steka – beroende på vilka preferenser och förutsättningar man har. Tillsammans med de goda smakerna av fetost, hjortron och fänkål får man en rätt som blir riktigt tjusig att bjuda på. Det här är definitivt en burgare för vuxna.

Bifftoast med getost, hjortron och krämig fänkålssallad

För: 4 personer

Fänkålssallad

Toast:

2 dl trattkantareller (eller champinjoner)
1/2 gul lök
salt, peppar

Biff:

4 skivor rostas eller biff
2 vitlökslyftor

Fänkålssallad:

100g fänkål
100g vitkål
10 skivor inlagd gurka
1 vitlöksklyfta
1 dl creme fraiche
1 tsk äppelcidervinäger
1 tsk skånsk senap
salt, peppar

Tillbehör:

4 st halvciabatta
40g rucola
1 tsk balsamvinäger
1 tomat
250g getost
4 msk hjortronsylt
svartpeppar

1. Rensa och dela trattkantarellerna i mindre bitar och hacka den gula löken. Stek kantareller och lök i lite smör tillsammans med salt och peppar.

2. Salta, peppra och klappa in pressad vitlök på köttet. Stek i stekpanna eller grilla. Innertemperatur för rare, medium och well done hittar du här.

3. Strimla vitkål och fänkål. Ångkoka i ett durkslag i ca 10-15 minuter. Strimla gurkan och rör ihop resten av ingredienserna. Blanda ihop allt med det ångkokta kålet.

4. Dela ciabattan på mitten och stek snittytan lite snabbt i nån minut. Lägg på en tomatskiva och rucola. Ringla lite balsamvinäger på rucolan. Lägg köttet ovanpå salladen och sedan en skiva getost. Avsluta med att klicka ut hjortronsylt ovanpå samt några drag på pepparkvarnen.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.