12 billiga recept på god vardagsmat och massor av pengasparande tips

Tips och råd för att leva lite billigare

De senaste åren har varit märkliga på många vis. Först kom covid som fick näthandeln att blomstra, flera av oss att laga mat på helt nya vis, matvaror som började ta slut i butikerna och folk som tvingades laga mat hemma istället för att äta ute. När vi trodde att det hela var över blev det krig i Ukraina med höjda mat- och elpriser. Domedagskänslan blev lite av ett faktum med komponentsbrist, grannländer som hotade med att strypa sin matexport och så hela den gamla vanliga klimatproblematiken som grädde på moset.

Hur och var det hela ska sluta vet bara den som kan se i framtiden, men tills dess – för att få ekonomin att gå ihop, kan man ändå planera, äta billigare och göra smartare val. Eftersom jag har fått en hel del frågor på hur man lagar billigare mat och hur man ska tänka i dessa tider bjuder jag här på mina bästa tips och recept till hur du svänger ihop middagsmat till en mindre peng.

Smarta tips för att hålla nere matbudgeten

 • Typiskt billiga råvaror är exempelvis olika sorters kål, lök, rotsaker, torkade ärtor, bönor och linser samt fläskkött så som fläsklägg, skinkstek, fläskfärs och falukorv. Handla i säsong så bli det oftast billigare.
 • Håll matbudgeten nere genom att planera hela veckans luncher och middagar. Du kan spara mycket pengar på att ha en ordentlig plan och sedan hålla dig till köplistan när du är och handlar butiken. Låt hela familjen vara med och planera så alla får säga sitt.
 • Gör inköpen i olika butiker så kan du jämföra priser. Många butiker har elektroniska reklamblad så kan kan jämföra priser redan i förväg – och förstås sikta in dig på de så kallade lockvarorna som är extra billiga för att locka in kunder i butiken.
 • Många gånger blir det mer ekonomiskt att göra storkok snarare än små. Gör extra mycket till middag och frys in eller ät som lunch. Resterna kan också bli nya rätter om man kryddar upp dem med nya smaker. Grytor, gratänger och soppor är perfekt att göra extra mycket av.
 • Kan man frysa köttfärs?

 • För att äta hållbart och ekonomiskt är det viktigt att ta vara på all mat man köper hem. Ta vara på resterna! Låt inte maten stå framme länge och kasta inte mat i onödan. Maten håller längre än du tror – titta, lukta och smaka på den. Våga lita på dina sinnen – om maten verkar okej är den okej att äta. Bäst före-datumet anger bara hur länge ett livsmedel förväntas behålla smak, färg, krispighet, spänstighet och tuggmotstånd. Det ska alltså inte blandas ihop med sista förbrukningsdag som istället indikerar hur länge ett livsmedel är säkert att äta.
 • Skala inte rotsaker i onödan. Många rotsaker är redan tvättade när de säljs, andra klarar sig med en enkel tvätt eller skrubb i vasken. Testa att väga en rotsak innan du skalat den och sedan efter så ser du hur mycket som faktiskt hamnar på komposten. Om du inte ska göra en puré så är både ingefära, rotselleri, jordärtskocka och pumpa med tunt skal några av de råvaror som faktiskt inte behöver skalas.
 • Kasta inte blasten! Det gröna på purjon, bladen från betor, blasten från morötter och andra grönsaker går att använda lika väl som själva grönsaken. Här kan du läsa mer om vilken blast man kan äta och vilken man bör skippa.
 • Vissa maträtter är billigare att göra själv än att köpa, och vice versa. Exempelvis är det billigare att köpa torkade ärtor, bönor och linser som man kokar själv – exempelvis till en klassisk ärtsoppa. Samtidigt kan det vara kul att göra saker från grunden, men exempelvis leverpastej och prinskorv brukar vara billigare att köpa. Kolla på kilopriset snarare än det totala priset för en produkt så få du en korrekt prisbild.
 • Madeleine Landley vid frysen från AEG

 • Använd frysen för det som är på väg att passera bäst före, för det som inte kommer att användas inom de närmaste dagarna och för råvaror som börjar se trötta och slappa ut. Skriv datum på locket och vad lådan innehåller. Mejerivaror så som grädde, crème fraiche och ost funkar utmärkt att frysa. Passa på att handla när det är extrapriser eller när man säljer ut råvaror med kort datum. Släng inte ostskalkarna. Riv dem, lägg i en påse och frys in. För att allt inte ska klibba ihop totalt kan man blanda den rivna osten med lite majsstärkelse eller potatismjöl. Om du handlar färska örter, hacka dem och frys in. Gör likadant med grönsaker som fyndats till bra priser. Vissa grönsaker blir godast om man blancherar dem snabbt innan man fryser dem – alltså ger dem ett snabbt uppkok i saltat vatten, exempelvis hela bönor med skida.
 • För att rätterna inte ska bli kvar för evigt i frysen, lägg in i veckoplaneringen att äta något ifrån frysen emellanåt. Gratäng, gryta, soppa, lasagne och köttfärssås passar utmärkt att frysa in. Tina gärna matlådorna i rumstemperatur under dagen så slipper du använda onödig energi.
 • Lägg inte alla rester i samma låda. Frys in delar av rätter i separata lådor så kan du lättare variera middagarna. Exempelvis kan ris eller mos ligga i egna lådor och sedan kompletteras med något protein och färska grönsaker. På samma vis kan fryst kyckling, kött eller stekta grönsaker användas i en wok eller en gryta.
 • Blanda något köpt med något lagat. Tillaga en hel kyckling och servera till wokgrönsaker. Köpt falukorv passar fint att servera till en ratatouille.
 • Spad av matjessill och ansjovis

 • Ta vara på kokspad samt olja och spad från inläggningar. Kokspad är perfekt att använda som buljong i en ramen eller till att smaksätta potatis- och rotsaksmos med. Olja från exempelvis inlagda vitlökar och soltorkade tomater är smart att steka i, att blanda till en vinägrett eller att smaka upp en gryta med. Spad från exempelvis oliver och kapris ger god smak åt soppa och gryta.
 • Att kött skulle vara dyrt är ett märkligt påstående. Ja, handlar du oxfilé för jämnan blir det säkerligen dyrt, men det finns ju många annorlunda, lite billigare styckningsdetaljer att välja bland. Dessutom måste man se till näringen man får för pengarna. Kött är näringsrikt! Varför inte välja byta ut det dyra köttet i vardagsrätterna mot billigare köttdetaljer. Fläsklägg är ett utmärkt exempel på god och näringsrik mat som man kan hitta under 50-lappen per kilo. Byt till fläskfärs eller blandfärs istället för nötfärs.
 • Spara energi på tillagningen genom att laga maten i en airfryer. För att hålla elpriset nere kan man tillaga mat i en airfryer istället för i den vanliga ugnen. En airfryer är mindre, mer energisnål och kräver inte uppvärmning som en ugn. Det är bara att sätta in det som ska tillagas och starta. Dessutom är utrymmet i airfryern mindre vilket betyder att en massa onödigt utrymme som i en ugn inte måste värmas.
 • Ett annat sätt att spara pengar på elen är att tryckkoka. En tryckkokare tillagar maten på mindre är halva tiden men drar inte mer energi för det. Istället för att koka maten på vanligt vis i flera timmar, lägg den i tryckkokaren istället. Hela stekar, grytor, soppor och framför allt rätter med kött är smidigt att tryckkoka.
 • Ett bonustips till under sommarhalvåret är att odla grönsaker själv och att laga mat med ogräs.

 

12 billiga recept på god vardagsmat

Alla recept som är taggade med ”billig mat” hittar du här. Vad tycker du om tipsen? Har du själv några smarta tips på hur man håller i matbudgeten? Berätta gärna nedan.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.