Blåbärspaj med mandelflarn och vaniljkräm

Härlig sommarpaj med färska blåbär

Tidigare i somras när när det var som soligast och varmast var jag hos min kiropraktor. Då nämnde jag att det var himla härligt med värme. ”Men jag gillar blåbär”, sa han. Med andra ord ville han ha lite regn. Jag kan hålla med om att det är trevligt när blåbären dyker upp, och för min del får det gärna regna på nätterna och vara soligt och fint på dagarna. Till slut kom i alla fall både regn och blåbär, så vad passar då inte bättre än att göra en enkel blåbärspaj med mandelflarn och vaniljkräm?

Denna blåbärspaj är lite annorlunda än de vanliga varianterna där man fyller ett pajskal och sedan gräddar pajen i ugnen. Till denna paj gräddar man nämligen bara pajskalet – som görs av mördeg – och sedan fyller med det gräddade skalet med vaniljsås och färska blåbär. Detta är ett trevligt sätt att inte laga sönder bären och istället känna deras riktiga, färska smak. Denna paj blir helt enkelt lite mer som en kaka.

Så serverar jag pajen

Jag gillar när pajskalet är lite ljummet eftersom det tar fram mer av smaken, men självklart kan man servera pajskalet ouppvärmt – allra helst rumstempererat. Vill du inte göra vaniljkrämen själv kan du använda Ekströms vaniljsås. Den innehåller visserligen en fler ingredienser än vad en vaniljsås bör (och det verkar ju folk inte bry sig om…) men den är mer trögflytande än andra sorters som säljs vilket är lite av ett måste för att det inte ska bli för rinnigt. Man kan också röra ihop vaniljkrämen av färdigt pulver, så kallad Marsan, om man inte orkar göra den själv.

Skillnaden mellan mördeg och smördeg?

Mördeg görs av vetemjöl, smör och strösocker. Smördeg består av vetemjöl, smör och vatten. Den avvikande ingredienser i de två degarna är alltså socker och vatten.

Mördeg är en typ av grunddeg som ofta används när man ska baka småkakor. Mördeg görs av vetemjöl, smör och strösocker. Mördeg är exempelvis basen i de klassiska kakorna schackrutor, där ena halvan av mördegen smaksätts med vanilj och den andra med kakao. En del tillsätter även bakpulver och ägg i i sin mördeg – exempelvis konditorn Magnus Johansson i sin mördeg, och även jag i receptet nedan. Detta gör jag för att få ett pajskal som håller ihop fint men också som får lite volym och inte blir helt kompakt. Jag kunde ha gjort en typisk pajdeg för söta pajer, men jag ville ha ett frasigare resultat som i grunden påminde mer om en smuldeg.

Smördeg i sin tur består av vetemjöl, smör och vatten. När man gör smördeg kavlas degen ut och viks ihop i flera gånger. Däremellan hyvlar man smör tunt som hamnar mellan lagren. Det är även vanligt att man använder ättika degen eftersom det gör den lätthanterlig och följsam – ett typiskt husmorsknep. Jag brukar även använda lite ättika i många av mina matpajer där degen ska kavlas.

Smuldeg nämnde jag ju även ovan, så det är väl lika bra att reda ut vad det är? En smuldeg görs precis som en mördeg av vetemjöl, smör och strösocker. Dessa ingredienser blandar man hastigt i en matberedare eller för hand till en smulig massa. En del blandar även smuldegen med havregryn. Smuldeg brukar man oftast fördela ut ovanpå frukten eller bären och inte under som med en pajdeg. Både mördeg och smördeg går precis som smuldeg att använda till dessertpaj.

» Här hittar du fler goda dessertrecept

Blåbärspaj med mandelflarn och vaniljkräm

För: 8 personer

Blåbärspaj med mandelflarn och vaniljkräm

Mördegsskal:

1 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
125g smör
1 ägg

Vaniljkräm:

1 vaniljstång
2 dl standardmjölk
0,5 dl strösocker
2,5 msk majsstärkelse/maizena
2 äggulor
1 msk smör

Övrigt:

250g blåbär
2 dl mandelflarn

  • Blanda strösocker, mjöl och bakpulver med rumsvarmt smör och ägg. Blanda väl men inte för länge, då bildas gluten som får degen att dra ihop sig. Lägg in degen i kylen i en timme. Kavla sedan ut den och ha ner i en smörad pajform. Nagga botten med en gaffel. Grädda skalet i 200°C i cirka 30 minuter eller till det fått lite färg och blivit hårt.
  • Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna med en sked och ha ner dem samt stången i en kastrull. Tillsätt mjölk, strösocker och majsstärkelse. Vispa i äggulorna. Sjud krämblandningen under omrörning tills den tjocknar – se till att den inte kokar. Rör i smöret och ställ sedan kastrullen i ett kallt vattenbad, exempelvis i vasken. Vispa i mer maizena om vaniljkrämen blir för lös.
  • Strössla ut mandelflarn i pajskalet och slå på vaniljkrämen. Fördela ut blåbären ovanpå. Dekorera gärna med blad av citronmeliss, mynta eller körvel.

Blåbärspaj med mandelflarn och vaniljkräm

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.