Blåbärstårta med banan och vanilj

God och enkel sommartårta

Den tiden på året då man kan frossa i blåbär är lite av det bästa som finns. När allt kommer till kritan är det ändå rätt fantastiskt att vi tack vare allemansrätten kan gå ut i skogen och fynda dessa goda bär – helt gratis.

Det finns så mycket gott man kan göra med blåbär, framför allt olika desserter, sylt, gelé, och kompotter. En av mina favoriter är denna tårta jag gjorde förra sommaren. En klassiker är förstås att göra gräddtårta med jordgubbar på sommaren, men varför inte variera det hela med blåbär. Det blir både gott och tjusigt.

Recept med blåbär

Detta recept är enkelt att följa och blir en god sommartårta som räcker för cirka 8-10 personer, lite beroende på hur glupska gäster man har. Basen kan man gärna göra lite i förväg så den hinner götta till sig. Sedan brer man på vispad grädde och strör över blåbär. Servera förslagsvis med ett glas punsch.

Jag tycker absolut man ska välja svenska, nyplockade blåbär före amerikanska. De smakar så mycket mer och ger en bra ursäkt att pallra sig ut i skogen på en promenad. Tårta hör sommaren till.

» Fler goda sommartårtor hittar du här

Blåbärstårta med banan och vanilj

För: 8 personer

Blåbärstårta med banan och vanilj

Sockerkaksbotten:

2 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljsocker
50g smör
1 dl mjölk
smör till formen + ströbröd

Till tårtan:

0,5 dl punsch
1-2 dl vaniljsås
1 tsk vaniljsocker
2 bananer
0,5 liter blåbär

1. Vispa ägg och strösocker pösigt. Rör i mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Smält smör och blanda med mjölk. Ha ner i smeten. Smöra och bröa en springform om cirka 25 centimeter i diameter och häll i smeten. Grädda i 175°C i cirka 25 minuter.

2. Ta loss kanten från sockerkaksbotten och stjälp upp den upp och ner på en skärbräda. Om den fått en toppig form, lägg på ett bakplåtspapper och ställ en stekpanna ovanpå så blir den platt. Låt sockerkakan svalna.

3. Skär sockerkaksbotten rakt igenom så den blir till två cirkelformade bottnar. Häll på pusch på bottenlagret och smeta sedan ut ett lager vaniljsås med en slickepott. Fördela ut skivade bananer tätt och lägg sedan på det andra sockerkakslagret.

4. Vispa grädde med vaniljsocker och fördela ut runt om och ett lite tjockare lager ovanpå. Strössla ut blåbären ovanpå. Dekorera med citronmeliss och servera med ett glas punsch.

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.