Sillsnittar till Glöggmingel – Senapssill på Blå Kongo

Bjud på snabbfixad senapssill

Blå kongo är en ganska märklig potatis. Innanför det mörklila skalet döljer sig ett lika blå/lila innanmäte – något som är perfekt när man vill höja några ögonbryn. I övrigt smakar den ungefär som gammal hederlig potatis och funkar därför utmärkt till en bit sill.

Nu undrar du kanske varför de här snittarna fick namnet Blå fisk? Ja, de skulle lika gärna kunna heta senapssill på potatis, men hur kul är det? Därför fick de här rackarna namnet efter godisen. Knäppt? Japp.

Sillsnittar till Glöggmingel – Senapssill på Blå Kongo

Ca 16 st

Blå fisk

4 blå kongo-potatisar
0,5 dl creme fraiche
2 msk skånsk senap
2 msk äppelchutney
0,5 tsk äppelcidervinäger
1 liten burk inlagd sill (ca 110g)
2 msk finstrimlad purjolök
salt, peppar

1. Skala potatisen. Skär bort ändarna och dela varje potatis i fyra skivor. Koka upp saltat vatten och sjud potatisskivorna i ca 5-10 minuter. Kontrollera med en sticka att de är genomkokta men fortfarande ha kvar spänst. Häll av vattnet och slå på kallt vatten.

2. Rör ihop creme fraiche med senap, chutney, vinäger och kryddor. Slå av lagen på sillen och blanda ihop sillbitarna med såsen.

3. Lägg ut potatisskivorna på en tallrik, lägg på en sillbit ovanpå varje potatisskiva och avsluta med att strössla tunnstrimlad purjolök ovanpå.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.