Blinier med löjrom, créme fraiche och rödlök

Fin och festlig förrätt till nyårsafton

Medan ni firar jul går jag och funderar på vad jag ska servera till nyår. Det blir med största sannolikhet en god men ändå lättlagad trerättersmeny där fisk och kött får samsas, för att sedan avslutas med något sött till dessert. Förr årets nyårsafton firade vi ute på landstället med våra vänner. Även då ställde vi fram en festlig trerättersmiddag som inleddes med dessa smaskiga blinier med löjrom, créme fraiche och rödlök.

Många gör blinierna i ett plättjärn, och det är ett smart knep. Vi ville däremot ha lite större blinier och gjorde dem i en liten stekpanna. För att få dem perfekt runda stansade vi ut de färdigstekta blinierna med en stansring, också kallad utstickare.

Nyårsmeny Riktiga blinier med bovetemjöl

Riktiga blinier jäser man och gör med bovetemjöl som är glutenfritt. Visst blir man lite lurad eftersom det heter bovete, men bovete är inget sädesslag utan en växt som är släkt med rabarber och ängssyra. Dock gör jag mina blinier med vetemjöl och bovetemjöl. Detta betyder att de inte är glutenfria.

Vill man göra helt glutenfria blinier – som heller inte behöver jäsa – kolla in detta supersmarriga recept på kikärtsblinier som görs med mixade kikärtor och majsstärkelse. Dessa är både enkla, goda och proteinrika. Och görs på nolltid.

Vill man nu ändå röra blinier enligt det klassiska receptet kan man prova dessa. Blinierna toppade vi med creme fraiche eftersom den håller formen och inte flyter ut över plättarna som gräddfil gör. Man kan också ta smetana, men jag tycker den är alldeles för tam i smaken. Gör du blinierna mindre räcker det till fler, men denna storlek på cirka 10,5 centimeter tycker jag är den allra bästa.

Vin till blinier

Under receptet hittar du det perfekta vinet till blinierna. Denna goda och fräscha riesling från Österrike passar perfekt med syran från creme fraichen och citronen samt med umamin och sältan i rommen. Vill du inte toppa med löjrom går det precis lika bra med sikrom.

Är du nyfiken på vad vi lagade till huvudrätt och dessert? Receptet på huvudrätten hittar du här; Rostas i sous vide med rotselleribakelser, rödvinssås och salsiccia-krisp. Dessertreceptet på vit chokladcheesecake med passionsfrukt hittar du här. Vilken fest!

» Här hittar du fler goda förrätter som passar till nyårsaftonen

Blinier med löjrom, créme fraiche och rödlök

För 12-14 personer

Blinier med löjrom, créme fraiche och rödlök

Blinier:

2 ägg
25g jäst
3 dl mjölk
2 dl bovetemjöl
1 dl vetemjöl
1 tsk salt
50 gram smör

Topping:

2 burkar löjrom/sikrom
1 burk crème fraiche
1 röd lök
1 knippe dill
1 citron

1. Separera äggulorna från äggvitorna. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och ställ dem kallt.

2. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt (37°C) och slå den över jästen. Rör i äggulor, bovetemjöl, vetemjöl och salt. Vispa till en jämn smet och låt den sedan jäsa i 40 minuter på en jämnt tempererad plats.

3. Blanda försiktigt ner de vispade äggvitorna i smeten. Hetta upp smör i en stekpanna och slå i lite av smeten. Använd antingen en liten stekpanna som är 10 centimeter, eller slå smet i en större stekpanna så att det blir lite större plättar, cirka 10,5 cm. Stek plättarna på båda sidor på mediumvärme. Låt blinierna svalna på ett galler. Använder du en större stekpanna låter du blinierna svalna och skär sedan ut lagom stora plättar med hjälp av en stansring eller plastburk, exempelvis en sån som det legat skalade kräftstjärtar i. Det som tas bort runt om mumsar man i sig. Observera att det tar tid att steka blinierna, så var ute minst en timme i förväg.

4. Finhacka rödlöken. Lägg ut blinierna på tallrikar och toppa med creme fraiche, hackad rödlök, rom och en dillkvist. Skär citronen till klyftor och lägg på tallriken så att gästerna själva kan pressa saften över förrätten.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.