Superenkla kikärtsblinier med löjrom och rödlök

Enkel och klassisk förrätt till nyår

Blinier är ryska boveteplättar. De klassiska blinierna görs av bovetemjöl och jäst. De tar alltså lite tid att göra eftersom de först måste jäsa. Till skillnad från vad namnet får en att tro är bovete glutenfritt. Bovete är nämligen en ört som är släkt med rabarber och ängssyra. När jag skulle göra blinier första gången kände jag ”suck… det här tar ju en halv dag att laga”. Dels måste man både ha vetemjöl och bovetemjöl. Dessutom måste man trixa med jäst och rätt temperaturer så att smeten jäser upp. Det kändes alldeles för krångligt. Alltså knåpade jag fram detta enkla recept som är både utan utan jäst och vetemjöl.

Snabblagade, enkla blinier utan jäst och vetemjöl

Eftersom tid inte är alltid är något man har bestämde jag mig för att göra dessa superenkla kikärtsblinier med löjrom och rödlök, fast med plättar av kikärtor. Kikärtor är smakrikt, rackarns gott och kul att laga mat med. Man kan förstås använda kikärtsmjöl, men jag använde helt sonika kokta kikärtor på burk. Det blev både smakrikare och så mycket med snabblagat. Vanliga blinier tar minst en timme att laga eftersom smeten ska jäsa. Dessa går att laga i raketfart.

BlinierDessa mixar man och blandar sedan med majsstärkelse. Att göra dessa blinier med löjrom och rödlök går alltså mycket fortare att göra, de får mer smak och blir glutenfria och proteinrika.

För att få blinierna att bli snyggt runda steker man dem i ett plättjärn eller en äggring. Det här är en riktigt favorit och en riktig klassiker till nyårsafton eller när man vill ställa till med en festlig middag.

Recept med dryckestips

Servera denna förrätt med den rosa champagnen Alexandre Bonnet Perle Rosé Brut (7471) 269:- som görs på druvan pinot noir. Denna champagne är torr och frisk med lätta, krispiga nyanser samt röda bär och citrus.

Sältan och umamin i löjrommen balanseras perfekt av den fina syran i vinet, samtidigt som sötman lättar upp det hela. Har du inte tillgång till löjrom – eller vill hålla det lite billigare, då tar man istället sikrom som är precis lika bra.

Superenkla kikärtsblinier med löjrom och rödlök

För: 4 personer

Superenkla kikärtsblinier med löjrom och rödlök

Kikärtsblinier:

1 ägg
0,75 dl kikärtor
0,75 dl mjölk
0,75 dl majsstärkelse
salt, peppar

Topping:

1 dl löjrom
1 dl creme fraiche (34%)
1/2 röd lök
1 knippe färsk dill

1. Ha ner ägg, avrunna kikärtor, mjölk samt majsstärkelse och kryddor i en mixer. Kör till en slät smet.

2. Smält smör i en panna och stek plättarna, antingen i ett plättjärn eller i plättformar. Stek på båda sidorna och låt dem sedan svalna en aning.

3. Lägg upp plättarna en och en på tallrikar. Klicka på löjrom och creme fraiche. Strössla finhackad rödlök över och dekorera med en dillkvist.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.