Blomkål i ugn med bacon och ost

Middag i ugnsform

Jag får ofta höra saker som ”hur kan man ta fram recept där köttet är mer som en krydda”. Det kan ju verka lite märkligt att kött ska vara en ”krydda”, men om det är något kött som skulle kunna agera krydda så är det bacon. Bacon är en himla trevlig ingrediens som man framför allt kan linda in saker i. Bacon är också himla bra att först knapersteka för att sedan hacka och strössla över saker. Lite som i denna maträtt.

I detta recept på blomkål i ugn med bacon och ost är baconet lite som en krydda. Det behövs inte alls mycket bacon för att det ska bli gott och smakrikt, så till fyra personer räcker det med ett paket bacon. Bacon adderar som bekant en god smak och sälta, och förstås rökighet från rökningen. Tillsammans med blomkål, grädde och ost passar det väldigt bra.

Madeleine Landley

Enkel vardagsmat

Det här är ett typiskt vardagsrecept som är enkelt att svänga ihop. Det kräver inte heller särskilt många ingredienser. Jag tycker att ris är bäst till, men gillar man inte ris kan kan man ta ett annat tillbehör. Exempelvis stekt potatis, linser eller quinoa. Väljer du linser eller quinoa till får du ett mer gi-anpassat recept. Alla alternativen är glutenfria. Äter du denna rätt bara som den är blir det mer LCHF över det hela.

När allt kommer till kritan så blir det enkelt när allt lagas i ugnen. Typisk ”plåtmat”, eller som jag kallar det här i bloggen – allt på en plåt. Nu lagas ju inte detta på en plåt utan snarare i en ugnsform. Jag använde en form på 18×25 centimeter eftersom den är lite mindre och man då får två lager av innehållet. Självklart kan man ta en större form och sprida ut blomkålen mer.

På tal om matsvinn, tänk på att både blast och stock på blomkålen går alldeles utmärkt att äta. Jag skär blasten (alltså bladen runt om blomkålen) till strimlor. Stocken i sin tur, som de små buketterna sitter fästa i, skär jag till mindre bitar. Därefter lägger jag stock och blast i botten av ugnsformen och fyller på med de snygga blomkålsbuketterna ovanpå. Smart va?

» Här hittar du fler recept på plåtmat

Blomkål i ugn med bacon och ost

Blomkål i ugn med bacon och ost

För: 4 personer

1 kg blomkål
1 paket bacon
1,5 dl riven ost
3-4 dl vispgrädde
salt, peppar, chiliflakes
0,5 dl hackad färsk/fryst persilja
flytande smör

Tillbehör:

2,5 dl ris

  • Skölj blomkålen och skär den till mindre träd. Skär även blasten till strimlor och stocken till mindre bitar och lägg dessa i botten av en ugnsform. Lägg på ett lager blomkål.
  • Separera baconskivorna och skär dem till korta strimlor. Dra över peppar och en nypa salt blomkålen och strössla över ett lager bacon. Tänk på att bacon är rätt salt, så salta hellre för lite än för mycket och ställ fram ett saltkar vid servering.
  • Lägg på resten av blomkålen. Peppra och pudra över chiliflakes. Slå på grädden och strössla över riven ost. Lägg på resten av baconstrimlorna och ringla lite smör över de blomkål som inte ligger under bacon. Rosta i 175°C varmluft i 45-50 minuter. Strössla över hackad persilja och servera med kokt ris.
Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.