Krämig blomkål och broccolisoppa

Att fota mat

På sistone har jag gått in för att förbättra mina foton och utvecklas mer på den biten. Efter att ha träffat Marie Melchior i somras köpte jag hennes bok och började följa hennes blogg. Jag bara älskar bilderna hon har i boken och i bloggen.

Då jag själv pluggat foto kan jag ibland ångra att jag inte pluggade vidare efter gymnasiet. Samtidigt lägger jag ner så fort det blir för mycket matematik inblandat. Foto är trots allt en hel del matematik. Man ska räkna ut bländarvärden, slutartider, kompensera för blixtar osv. I alla fall om man vill bli riktigt skillnad.

Jag är mer grafiskt lagd (läs bekväm). Jag ser en bild, vill ta den, sedan kan jag meka med den i efterhand. Jag har varken tid eller lust att börja mäta ljus och fundera över hur jag ska ställa in blixten. Trots det så har jag fått till en hel del bilder som jag är mycket nöjd med. Många gånger räcker det bara med att flytta blixten så blir det bra.

Fota med blixt

Just blixtar har jag märkt att många undviker att fota med. Jag kan förstå varför, för en felplacerad blixt kan verkligen ge ett ”blixtigt” utseende. Därför ökar många istället iso-talet och/eller övar upp en stadig hand. Själv fotar jag nästan alltid med blixt. I början såg bilderna ut som skit, men eftersom jag gav mig sjutton på att jag skulle bemästra det har jag nu äntligen fått till det. Det handlar nästan uteslutande om var man sätter blixten och hur man riktar den.

Det är kul att labba med blixtstyrkor och placering och få fram det perfekta ljuset. Förra året investerade jag i PocketWizards trådlösa blixtstyrning – en investering som sved i plånboken, men oj var det den bästa investeringen jag har gjort! Nu fotar jag med dubbla blixtar. En upplättande, och en som jag studsar i fönstret för att få simulerat dagsljus.

En rätt rolig historia

Just den här bilden älskar jag – och det finns faktiskt en rätt rolig historia kring den. Helgen efter nyår spenderade hela familjen ute på landstället. Vi hade käkat soppan på bilden dagen innan jag fotade den. Dagen efter var en helt underbar dag – solen sken och hela landskapet var täckt med frost. Allt var perfekt! Sambon och jag kände hur det kliade i avtryckarfingret och fixade varm choklad och packade in hela familjen i bilen för att åka ut och fota (fotona kan du se här). Det blev en härlig dag där vi åkte runt till olika ställen och bara kollade på miljöer och smattrade med kamerorna.

Tydligen tyckte min kära far att det var så kul att åka runt på landsvägarna att vi kom tillbaka just som solen höll på att gå ner. Till slut fick jag säga åt honom att stampa på gasen, för jag hade sedan tidigare fått en idé att fota gårdagens soppa ute. Men vad är vitsen när solen har gått ner om man vill ha snyggt dagsljus?

När vi väl kom tillbaka kämpade sig några trötta solstrimmor upp över grantopparna. Men det fick inte stoppa mig – jag skulle ha den där bilden! Som en galen gnu rusade jag runt och hämtade ljuskoppar, handdukar och rotade igenom min mormors gamla stuga efter gamla fat och bestick. I samma veva kom grannen förbi och i förbifarten hann jag skymta en rätt förvånad blick när jag kutade runt med kamera och tallrikar i högsta hugg.

Prylarna flög och for

Jag visste precis var jag skulle ta fotot – ett gammalt träbord som vi har ståendes ute. Vad jag dock inte hade tagit med i beräkningarna var att då bordet var helt täckt av ett lager snö som jag med ett hysteriskt flaxande försökte få bort. Sedan var det problemet med lutningen… Bordet stod inte helt rakt, och då hela ytan under snön var täckt med frost gick det inte att få något att stå kvar. Ljuslyktor och skålar vägrade samarbeta och gav sig iväg över bordskanten. Det var som Bambi på hal is.

Det blev en hysterisk fotografering med saker som kanade runt åt alla möjliga håll och så jag mitt i som höll på att garva läppen av mig med tanke på hur dumt det måste ha sett ut. Som tur var fungerade handduken på bilden som stopp och det blev, trots bristen på ljus, en av mina favoritbilder – och den är faktiskt tagen utan blixt.

» Recept på fler soppor hittar du här

Krämig blomkål och broccolisoppa

För: 4 personer som förrätt

Krämig blomkål och broccolisoppa

1/2 röd lök
1 vitlöksklyfta
0,5 tsk sambal oelek
2 dl vitt vin
300g blomkål
1 broccolihuvud (250g)
4 dl vatten
2 dl grädde
5 små sardellfiléer
salt, peppar, oregano

1. Hacka löken. Hetta upp en kastrull med smör och pressa i vitlök och ha ner löken. Låt mjukna på låg värme och häll sedan ner vinet och klicka i sambal oelek. Låt puttra ihop på lång värme ca 5 minuter.

2. Dela blomkål och broccoli till mindre bitar, ta även med stammarna. Ha ner i kastrullen, öka värmen och häll på vatten så att det precis täcker. Krydda och låt puttra till grönsakerna mjuknat (ca 15 minuter).

3. Slå på grädden och lägg ner sardellerna. Ta ur några fina bitar av grönsakerna och spara, mixa under tiden resten till en slät smet. Ställ tillbaka på plattan och häll eventuellt på mer vatten ifall soppan blir för trögflytande. Dekorera med de sparade grönsakerna på toppen.

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.