Blomkåls- och broccoligratäng med pasta, jalapeños och ansjovis

Annorlunda gratäng till vardagsmiddagen

Denna blomkåls- och broccoligratäng med pasta, jalapeños och ansjovis är lite annorlunda än de gamla hederliga svenne-banangratängerna. Kombinationen av ingredienser kan låta lite märklig, men det blir himla gott när den smaksätts nämligen med ansjovis. Ansjovis som många annars bara använder i Janssons Frestelsen, men ansjovis är dels väldigt gott att ha i hamburgerbiffarna, och även i denna gratäng. kort och gott skulle man kunna säga att det här är en gratäng för den som gillar Janssons Frestelse.

Det här är en typisk vardagsgratäng där blomkål och broccoli samsas med pasta, gul lök, hackade jalapeños, och ansjovis. Det hela blir en smakrik och färgglad gratäng som passar fint att laga i förväg och sedan värma på. Jag använde röd, ekologisk och glutenfri linspasta från garant som heter Sedanini eftersom det adderar en fin färg och gör det hela lite roligare. Gillar du inte het mat skippar du bara jalapeñosen. Då kan du istället ha i lite kapris eller hackad, inlagd gurka.

» Här hittar du fler recept på goda gratänger

Blomkåls- och broccoligratäng med pasta, jalapeños och ansjovis

För: 4 personer

Blomkåls- och broccoligratäng med pasta, jalapeños och ansjovis

1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
1 broccolihuvud (250g)
400g blomkål
180g pasta
1 burk ansjovisfiléer (á 100g)
0,5 dl inlagda jalapeños
3 ägg
5 dl vispgrädde
salt, peppar, torkad oregano
0,5-1 dl riven ost

  • Hacka gul lök och vitlök. Låt den gula löken mjukna i en stekpanna med smör. Ha ner vitlöken på slutet och lå tden stekas med en minut. Skrapa ner i en gratängform.
  • Skär bort den träiga änden på broccolin. Skär blomkål och broccoli till små träd och tärna upp stammen. Koka blomkål och broccoli i 2 minuter i saltat vatten. Slå av i ett durkslag och ös ner i gratängformen.
  • Koka pastan i saltat vatten enligt anvisningen på förpackningen, men dra av 2 minuter på koktiden. Ös ner i gratängformen. Grovhacka ansjovisfiléerna och ha ner dem samt jalapeños i gratängformen. Blanda allt.
  • Vispa ägg och grädde och blanda med salt, peppar och lite smulad oregano. Slå stanningen över gratängen och grädda i 225°C på över- och undervärme i 30 minuter. Ta ut och strössla över ett lager ost. Ställ in i ytterligare 5 minuter.
Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.